A Disney adókedvezményeinek megvonása miatt aggódnak a floridai cégvezetők

A floridai törvényhozók közelmúltbeli lépése a Disney különleges kiváltságainak megszüntetésére más vállalatokat is riadókészültségbe helyezett egy hétvégén közzétett jelentés szerint.

Miután a Disney vezetése ellenezte a szülői jogokról szóló családvédelmi törvényt Floridában, Ron DeSantis republikánus kormányzó kijelentette, hogy „a Disney vendég Floridában”, és aláírta a Reedy Creek Improvement District megszüntetéséről szóló törvényt. A Reedy Creek Improvement District egy 100 négyzetkilométeres, különleges kormányzati és adókörzet, amely a Disney Worldnek ad otthont, miközben lehetővé tette a Disney számára, hogy elkerüljön bizonyos állami adókat és szabályozásokat.

A The Wall Street Journal szerint sok floridai vezérigazgató teszi fel most azt a kérdést, hogyan kerülhetik el ugyanezt a saját cégeik esetében.

„A cégvezetők első számú aggodalma az, hogy „Mikor szólaljak fel közügyekben?„”

– mondta Bill George, a Medtronic korábbi vezérigazgatója és a Harvard Business School jelenlegi vezető munkatársa a lapnak.

Florida bekeményít: elvehetik a Disney speciális státuszát

A Disney beleszólt a gyerekek szexuális oktatásával kapcsolatos vitába, de jobban tette volna ha hallgat.

„Ahogy az egyik vezérigazgató mondta nekem: ‘Szeretnék társadalmi kérdésekben felszólalni, de nem akarok belekeveredni a politikába’. Erre én azt mondtam az orrom alatt, hogy ‘Ez nem lehetséges'”.

A The Wall Street Journal megjegyezte, hogy egyes vezetők megkönnyebbülést érezhetnek, mivel a részvényesi hozamok maximalizálására összpontosíthatnak, miközben távol maradnak a tomboló politikai vitáktól. David Berger vállalatirányítási jogász ugyanis azt mondta a lapnak, hogy a törvényhozók egyre inkább hajlandóak felvenni a versenyt az üzleti életben, ha az számukra előnyös.

„Régebben különösen a republikánusok – de mindkét párt – szerették a nagyvállalatokat”

– magyarázta.

„Most pedig azt látjuk, hogy mindkét párt szereti a nagyvállalatokat politikai lábtörlőnek használni, így vagy úgy”.

Gender-háború Floridában — szülők jogai kontra woke-kapitalizmus

A floridai szülői jogi törvény körüli politikai vita váratlan fordulatot vett, mikor belépett a képbe a Disney. Hajdú Tímea írása.

Julie Schertell, a georgiai Neenah gyártóvállalat vezérigazgatója szerint „valószínűleg bárki, aki vezető pozícióban ül”, „valamilyen mértékben” figyelemmel kíséri a Disney helyzetét.

„Mert azt akarom, hogy az emberek pozitív szándékot feltételezzenek, mint például: ‘Itt van, amit megpróbálunk tenni, és ha úgy érzem, hogy ez egy félresikerült lépés, beszéljünk róla. És persze korrigáljuk”

– mondta a munkavállalók aggodalmainak figyelembevételével kapcsolatban.

Ron Williams – az Aetna korábbi elnöke, aki jelenleg a Boeing, a Johnson & Johnson és az American Express igazgatótanácsában ül – kifejtette, hogy a politikában való manőverezés „kihívást jelentő feladat” a vezetők számára.

A Disney kommunikációs vezetője, Geoff Morrell, miután kidolgozta a cég kezdeti válaszát a szülői jogokról szóló törvényre, a floridai botrányt követően távozott állásából.

„Három hónap után ebben az új szerepkörben, világossá vált számomra, hogy több okból kifolyólag ez nem tartható”

– írta Morrell egy levélben.

Amerikai ortodox rabbik az LMBT-tartalom növelése miatt támadják a Disney-t

A Disney vezérigazgatója nemrég ígéretet tett arra, hogy több LMBT-tartalmat fognak készíteni, kifejezetten a legfiatalabbak számára.