A holland kormány vette védelmébe Izraelt

Wopke Hoekstra holland külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy „a kormány nem ért egyet az Amnesty azon következtetésével, hogy Izraelben apartheid van”.

A holland kormány elutasította az Amnesty International jelentését, amely apartheiddel vádolja Izraelt a palesztinokkal szemben – közölte Wopke Hoekstra holland külügyminiszter.

„A kormány nem ért egyet az Amnesty azon következtetésével, hogy Izraelben vagy az Izrael által megszállt területeken apartheid van”

– írta Hoekstra pénteken a törvényhozók egy csoportjának, akik a kormányt arra kérték, hogy reagáljon a jelentésre.

„Az apartheid egy speciális jogi kifejezés és súlyos nemzetközi bűncselekmény, és egy bíró feladata megítélni, hogy erről van-e szó”

– írta a holland külügyminiszter.

„A fentiek fényében a kabinet elutasítja az Amnesty által a jelentésben megfogalmazott ajánlásokat is”.

Hoekstra rámutatott, hogy Németország, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is elutasította a jelentést, és kijelentette, hogy Izraelt apartheidállamnak nevezni nem segíti a konfliktus megoldását és a kétállami megoldás elérését.

„Az Amnesty International izraeli részlege – amely általában kritikusan viszonyul saját kormányához és a palesztinokkal szembeni izraeli politikához – szintén elhatárolódott a szóban forgó jelentéstől, mivel az kontraproduktív lenne, és nem javítana a helyben kialakult helyzeten”

– tette hozzá.

Meghátráltak a holland egyetemek, mégsem listázzák a zsidó kapcsolatokat

Tizennégy állami felsőoktatási intézmény felfüggesztette a zsidó, illetve izraeli szervezetekkel fenntartott kapcsolatai feltárására vonatkozó utasítását.

A Hoekstrának író képviselők arra is kérték a holland kormányt, hogy reagáljon Izrael azon döntésére, hogy hat palesztin civil szervezetet terrorista csoportnak nyilvánított, és Izrael-párti képviselők egy csoportja ellenlevelet küldött, amelyben azt kérdezték, hogy Hollandia miért szavaz továbbra is Izrael ellen az ENSZ-ben, annak ellenére, hogy másként kötelezte el magát. Hoekstra mindannyiuknak válaszul írta meg levelét.

Az NGO-k terrorista minősítésével kapcsolatban Hoekstra azt írta, hogy Hollandia

„még nem jutott következtetésre azokról az információkról, amelyek alapján az izraeli döntés született a hat NGO-val kapcsolatban”.

Beni Ganz védelmi miniszter októberben döntött hat palesztin szervezet – Addameer, Al Haq, Bisan Center, Defense for Children International-Palestine (DCI-P), Union Of Agricultural Work Committees (UAWC) és a Union of Palestinian Women’s Committees (UPWC) – betiltásáról, mivel azok kapcsolatban állnak a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű, Izraelben, az Egyesült Államokban, az EU-ban és máshol is terrorista csoportként nyilvántartott szervezettel.

Izrael többek között egy olyan videóval bizonyította ezt a kapcsolatot, amelyen a PFLP egyik rendezvényén a nem kormányzati szervezetek vezető személyiségei, köztük Khaleeda Jarrar és Abdullatif Ghaith az Addameer, Shawan Jabarin az Al-Haq, Gebril Muhamad a Bisan és Ahmad Saadat az UPWC részéről láthatóak.

Az ENSZ-ben Hoekstra elmondta, hogy „a hollandok elkötelezettsége a határozatokban… arra irányul, hogy kiegyensúlyozott és tényszerű szövegeket érjenek el, megakadályozva az Izraelre irányuló aránytalan figyelmet”, miközben igyekeznek az EU többi részével egy tömbben szavazni, amennyire csak lehetséges.

„Részben Hollandia tárgyalások során tanúsított elkötelezettségének köszönhetően a palesztin állásfoglalások nyelvezete kiegyensúlyozottabb lett”

– érvelt.

A holland kormány lecsapott a palesztin NGO-nak álcázott terrorfinanszírozókra

Kiderült, hogy eddig több millió dollárt használtak terrorizmus finanszírozására.