A holland kormány lecsapott a palesztin NGO-nak álcázott terrorfinanszírozókra

A holland kormány szerdán bejelentette, hogy megvonja egy, a mezőgazdasági ágazatban tevékenykedő palesztin civil szervezetnek nyújtott támogatásokat, mivel az kapcsolatban áll a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) nevű – az Egyesült Államok, az Európai Unió, Izrael, Ausztrália, Kanada és Japán által terrorszervezetnek minősített – szervezettel — írja Algemeiner.

A döntés azt jelenti, hogy Hollandia nem fizeti ki a Mezőgazdasági Munkabizottságok Uniója (UAWC) nevű palesztin civil szervezetnek nyújtott támogatás következő részletét, amely eddig mintegy 25 millió dollárt kapott a holland adófizetők pénzéből.

Ben Knapen holland külügyminiszter és Tom De Bruijn holland külkereskedelmi és fejlesztési miniszter hosszas közös nyilatkozatban közölte, hogy a holland kabinet által egy független tanácsadó cégtől megrendelt kutatás „elegendő bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy az UAWC munkatársai és vezetőségi tagjai és a PFLP között jelentős időn keresztül egyéni szintű kapcsolat állt fenn”.

Tavaly októberben az UAWC egyike volt annak a hat palesztin szervezetnek, amelyet az izraeli kormány betiltott a PFLP-vel való kapcsolatuk miatt. Az 1967-ben a marxizmus és az arab nacionalizmus ideológiai fúziójaként alakult PFLP legfőbb célja Izrael állam erőszakos legyőzése és annak felváltása egy, a Földközi-tenger partvidékétől a Jordán folyóig terjedő palesztin állammal.

A PFLP az évek során számos erőszakos támadást hajtott végre Izrael és arab célpontok ellen, köztük öt öngyilkos merényletet a 2000-es évek eleji palesztin intifáda idején, valamint 2011-ben egy ciszjordániai Itamar településen élő zsidó család öt tagjának lemészárlását.

A holland közlemény rámutatott, hogy az UAWC 2013 óta kap támogatást, mert a mezőgazdaságban alkalmazott legjobb gyakorlatok „alapvető fontosságúak a palesztin gazdaság életképessége és egy jövőbeli palesztin állam szempontjából. Ezért Hollandia számos más adományozóval együtt támogatja a nem-kormányzati szervezetek erőfeszítéseit ezen a területen”.

Miután azonban az izraeli hatóságok letartóztatták az UAWC két alkalmazottját egy 2019. augusztus 23-i ciszjordániai terrorista merénylet miatt, amely egy 17 éves izraeli, Rina Shnerb életét követelte, a holland külügyminisztérium belső vizsgálata megállapította, hogy mindkét férfi fizetését részben Hollandia által adományozott pénzeszközökből fizették. Tavaly júliusban a hollandok felfüggesztették az UAWC finanszírozását a külső vizsgálat idejére.

A Proximities Research független tanácsadó cég jelentése „nem talált bizonyítékot az UAWC és a PFLP közötti pénzmozgásokra… Nem találtak bizonyítékot a PFLP-vel való szervezeti egységre vagy annak irányítására sem” – áll a holland közleményben. A vizsgálat azonban 34 olyan PFLP-kapcsolatokkal rendelkező személyt állapított meg, akik 2007-20 között az UAWC-nek dolgoztak. „A kabinet véleménye szerint a külső vizsgálat elegendő bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy az UAWC munkatársai és igazgatósági tagjai és a PFLP között jelentős ideig egyéni szintű kapcsolatok álltak fenn” – jegyezte meg a nyilatkozat. „Különös aggodalomra ad okot a kettős megbízatású UAWC igazgatósági tagok nagy száma”.

Az NGO Monitor, egy független izraeli kutatóintézet, amely a nemzeti kormányok és alapítványok által palesztin csoportoknak juttatott adományokra összpontosít, üdvözölte a holland bejelentést, és sürgette a többi kormányt, hogy „kövessék példáját”. Az NGO Monitor nyilatkozatában kiemelte, hogy

az UAWC az elmúlt öt évben jelentős finanszírozást kapott különböző nemzetközi ügynökségektől, többek között 12 millió dollárt a kanadai kormánytól, 25 millió dollárt az Európai Uniótól és 8 millió dollárt a norvég külügyminisztériumtól.

Külön nyilatkozatban az UAWC „megdöbbenve és elszomorodva” nyilatkozott a holland döntésről, és azzal vádolta Hollandiát, hogy „nem csak az UAWC-t, hanem a palesztin civil társadalmat is magára hagyta”. Hangsúlyozva, hogy a Proximities Research jelentése nem talált bizonyítékot az UAWC és a PFLP közötti pénzügyi tranzakciókra vagy közös infrastruktúrára, a nyilatkozat azzal vádolta, hogy „a vizsgálat kezdettől fogva politikai indíttatású volt, és az izraeli kormány és a vele kapcsolatban álló rosszindulatú szervezetek nyomására reagált”.

Az UAWC közleménye bírálta továbbá Sigrid Kaag korábbi holland fejlesztési minisztert, aki 2020 júliusában, a finanszírozás felfüggesztéséről szóló döntés meghozatalakor volt hivatalban.

Terroristákat támogató palesztin szervezeteket hívott Rómába az olasz képviselő

A meghívás egy baloldali képviselőtől érkezett, az izraeli követség és a jobboldali pártok felháborodtak.