Meghátráltak a holland egyetemek, mégsem listázzák a zsidó kapcsolatokat

A Holland Egyetemek Egyesületéhez tartozó tizennégy állami felsőoktatási intézmény felfüggesztette a zsidó, illetve izraeli szervezetekkel fenntartott kapcsolatai feltárására vonatkozó utasítását, miután az eset közfelháborodást váltott ki – írja a Jewish Telegraphic Agency.

A Holland Egyetemek Egyesülete, amelynek soraiban a neves Amszterdami Egyetem is jelen van, az erről szóló bejelentést pénteken tette.

A Jogok Fóruma (The Rights Forum) nevű, palesztinbarátként számontartott csoport az információs szabadságra hivatkozva még a múlt hónapban terjesztette elő kérelmét, hogy a holland egyetemek tárják fel kapcsolataikat izraeli egyetemekkel, intézményekkel, szervezetekkel, vállalkozásokkal, és olyan, nem izraeli szervezetekkel, amelyek népszerűsítik, támogatják Izrael Államot. Az egyetemek vezetői a kérést követően utasították munkatársaikat a kapcsolatok számbavételére.

    „Az információszolgáltatási kérelem kezelése és továbbadása nyugtalanságot és bizonytalanságot keltett az egyetemek berkein belül. Ezt sajnáljuk” – olvasható a Holland Egyetemek Egyesületének közleményében.

A kommüniké leszögezi, hogy az egyetemek mind az alkalmazottjaik, mind a diákjaik biztonságos oktatási, kutatási és munkakörnyezetének biztosítása mellett állnak ki. De „vettük a jelzést, hogy mindez megkérdőjeleződött” – fogalmazott az egyetemeket összefogó egyesület.

Államilag elnézett német antiszemitizmus

Az állami Deutsche Welle Izrael-gyűlölő eszméket terjeszt, a legfontosabb német Duden szótár pedig szitokszónak tekinti a „zsidó” kifejezést. Krisztina Koenen írása.

Gerard Jonkman, a Jogok Fóruma igazgatója a kérelemben konkrétan meg is nevezett néhány ilyen szervezetet: például a Keresztények Izraelért nevű amerikai csoportot, az Elbit izraeli hadiipari vállalatot, vagy a jobboldali, Izrael-barát Holland-Izraeli Egyesületet. A listára felkerültek azonban olyan szervezetek is, amelyek nem kizárólag Izraelre összpontosítanak. Ez utóbbiak körében a Rágalmazás Elleni Liga, Hollandia Központi Zsidó Testülete, a Nemzetközi Holokauszt Emlék Szövetség, illetve a holland kormány antiszemitizmus elleni koordinátora Edo Verdonner lett nevesítve.

    Hollandia Központi Zsidó Testülete keddi közleményében antiszemitizmusként ítélte el a megkeresést, és arra sürgette az egyetemeket, hogy utasítsák el ezt.

Binyomin Jacobs, Hollandia főrabbija náci kollaboránsok tevékenységéhez hasonlította a Jogi Fórum információkérése után kiadott egyetemi utasításokat.

A Jogi Fórum egyelőre nem reagált a JTA megkeresésére. A szervezetet Dries van Agt volt holland miniszterelnök alapította. Van Agt 1977 és 1982 között volt országa kormányfője. A JTA szerint Hollandia Központi Zsidó Testülete antiszemitának nevezte a politikust, aki ezt azzal utasította vissza, hogy így akarják megkérdőjelezni Izraellel szembeni bírálatai vélt jogosságát.

Felavatták Hollandia első holokauszt emlékművét

Vilmos Sándor holland király vasárnap felavatta Hollandia első nemzeti holokauszt emlékművét, amelyen a koncentrációs táborokban meggyilkolt több mint 102 ezer áldozat neve szerepel.