Franciaország atomreaktorainak fele leállt az energiaválság közepette

A franciaországi atomerőművek fele „karbantartás vagy meghibásodás” miatt leállt, ami az energia- és energiapiacok számára bizonytalan időszakot jelent Európa-szerte, mivel az ukrajnai konfliktus miatt az árak az egekbe szöktek – írja a Zero Hedge. 

A Bloomberg jelentése szerint az Electricité de France (EDF) energiaszolgáltató széles körű leállásokkal küzd, miután az ország 56 reaktorából 28 rutinszerű karbantartás vagy meghibásodás miatt leállt.

Franciaország atomerőművei a teljes energiatermelés több mint 66%-át adják. Az üzemzavar miatt az atomenergia-termelés legalább egy évtizede a legalacsonyabb szezonális szintet érte el.

A francia villamosenergia-piacon az árakat tekintve a tendencia magasabb, 30%-kal magasabb, mint német szomszédjánál, amely főként fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodik erőművei működtetéséhez. A francia áramárak négyszer magasabbak, mint 2021-ben ugyanebben az időszakban, mivel a csökkenő atomenergia nagyobb nyomást gyakorolt a többi áramtermelő forrásra, ami ellátási szűkösséget idézett elő.

Emeric de Vigan, a COR-e francia energiaelemző cég vezérigazgatója a Bloombergnek elmondta, hogy a magas áramárak valószínűleg azért maradnak, mert az ország atomenergia-problémái „az idei évnél tovább és valószínűleg az azt követő évben is fennmaradnak”.

Szerdán a JPMorgan Chase & Co. megkérdőjelezte, hogy az idén leállítani tervezett további atomreaktorok leállítása kitolódhat-e 2023-ig „a rendkívül szűkös kínálat/kereslet és a geopolitikai kontextus miatt”.

A Bloomberg megjegyezte, hogy az atomerőművek leállása és az áramárak korlátozására irányuló kormányzati intézkedések kombinációja hatalmas, 26,2 milliárd eurós (28,3 milliárd dolláros) bevételkiesést eredményezne az EDF számára az idén.

Franciaország Európa legnagyobb nettó energiaexportőre. Az atomreaktorok folyamatos üzemzavarai megemelik az áramárakat, és egyre jobban megterhelik a válság sújtotta kontinenst, mivel Oroszország most már rubelt követel a fosszilis tüzelőanyagokért cserébe.

Fotó: Unsplash

Évtizedek óta a legmagasabb szinten a németországi infláció, csúcsot dönthet

Az 1973-as olajválság idején mértek hasonlót.