Úgy tűnik, hogy kibékültek egymással a szaúdiak és a törökök

Szaúd-Arábia és Törökország kapcsolatainak elmélyítéséről, a feszült viszony javításáról és a két ország biztonsági együttműködéséről egyeztetett pénteken Szalmán szaúdi király és Recep Tayyip Erdogan török elnök Szaúd-Arábiában.

Hírügynökségek jelentése szerint Erdogan emellett megbeszéléseket folytatott a királyság de facto vezetőjével, Mohammed bin Szalmánnal is, újságírók előtt pedig leszögezte, hogy a védelmi és kereskedelmi együttműködés erősítése mindkét ország érdeke.

Kiemelte továbbá, hogy Ankara elítéli a terrorizmus minden formáját, és nagy jelentőséget tulajdonít az együttműködésnek a Perzsa(Arab)-öböl államaival.

„Öböl menti testvéreink stabilitása és biztonsága éppen olyan fontos számunkra, mint a sajátunk”

– fogalmazott az elnök, akinek a szavait a TRT török állami tévécsatorna is idézte.

A dzsiddai tárgyalások előtt Erdogan arról beszélt a sajtónak, hogy Szaúd-Arábiával az egyészségügyi, az energetikai, az élelmiszerbiztonsági, a mezőgazdasági, a védelmi és a pénzügyi szektorokban akarják fokozni az együttműködést.

Erdogan az iszlám szent városát, Mekkát is felkereste, és úgy értékelte, szaúdi látogatása kifejezi a két országnak azt a közös szándékát,

hogy „testvéri államokként” megkezdjék az együttműködés új korszakát.

Szaúdi koronaherceg: Izrael potenciális szövetséges lehet

„Nem ellenségként tekintünk Izraelre, hanem potenciális szövetségesként, számos közös érdekünk van” – mondta Mohammed bin Szalmán.

A mostani Erdogan első látogatása a királyságban azóta, hogy 2018-ban Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán megölték Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságírót, aki a monarchia kritikusa volt. Török tisztségviselők szerint egy szaúdi halálbrigád végzett vele, holttestét pedig feldarabolták. Maradványai soha nem kerültek elő, Erdogan pedig azt mondta, az ellenzéki újságíró meggyilkolását „a legmagasabb szaúdi körök” rendelték el.

Az ügyben eljáró török bíróság mindazonáltal áprilisban úgy döntött, hogy felfüggeszti a 26 szaúdi állampolgárságú gyanúsított elleni eljárást, és az ügy további tárgyalását átadja Szaúd-Arábiának.

A gyilkosság tovább élezte a feszültséget a két ország között.

A szaúdi-török kapcsolatok javulásának egyik jeleként Rijád nemrég véget vetett a török árucikkek nem hivatalos bojkottjának, aminek következtében márciusra 58 millió dollárra emelkedett, vagyis az előző évhez képest megháromszorozódott Törökország Szaúd-Arábiába irányuló exportja. A kétoldalú kereskedelem azonban még így is csak töredéke a Hasogdzsi-gyilkosság előtti időszaknak.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A szőnyeg alá söpörnék a meggyilkolt szaúdi újságíró ügyét

Hasogdzsi meggyilkolásával 26 szaúdi állampolgárt gyanúsítanak Törökországban.