Síita milicistákra csapott le Izrael Szíriában

Izraeli légicsapás ért szerdára virradóra több célpontot Damaszkusz környékén, a SANA szíriai állami hírügynökség katonai forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy négy katona vesztette életét a támadásokban.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet szerint több külföldi milicista is meghalt.

A SANA tájékoztatása szerint további három katona megsebesült. A légvédelem több rakétát megsemmisített, a támadások során anyagi kár is keletkezett – teszi hozzá a hírügynökség.

A szíriai polgárháború eseményeit nyomon követő OSDH úgy tudja, hogy a rakétatámadásnak – amellyel Irán-barát milíciák fegyverraktárait semmisítették meg – kilenc halálos áldozata van, öt szíriai katona és négy külföldi fegyveres.

Az OSDH szerint több rakéta a damaszkuszi nemzetközi repülőtér közelében csapódott be.

Az év eleje óta ez volt a tizedik alkalom, hogy Izrael rakétákat lőtt ki szíriai célpontokra – emlékeztetett a nagy-britanniai székhelyű aktivistahálózat, hozzátéve, hogy éjszaka több mint 12 robbanásról számoltak be Damaszkusz környékén.

Az izraeli hadsereg egyelőre nem reagált a hírekre.

Izrael a 2011 óta tartó szíriai polgárháború kezdete óta hajt végre katonai műveleteket az arab országban, elsősorban a kormányerők és az Irán támogatását élvező síita szövetségeseik ellen. Izrael fenyegetésként tekint ezekre a milicistákra, különösen azokra, akik a határának másik oldalán, a megszállt Golán-fennsík közelében tartózkodnak.

Damaszkusz szerint Izrael a héten másodszor indított légicsapást Szíriában

Oroszország ukrajnai inváziója ellenére a héten tovább folytatódtak az Izraelnek tulajdonított támadások a szomszédos, Moszkva által uralt szír légtérben.