Damaszkusz szerint Izrael a héten másodszor indított légicsapást Szíriában

Oroszország ukrajnai inváziója ellenére a héten tovább folytatódtak az Izraelnek tulajdonított támadások a szomszédos, Moszkva által uralt szír légtérben – írja az Ujkelet.live

„Az izraeli ellenség csütörtökön légicsapást hajtott végre, Damaszkusz közeli célpontokat támadva” – közölte a szíriai állami média.

A SANA egy meg nem nevezett katonai forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy az északi Golán irányából az izraeli vadászgépeknek tulajdonított támadás csütörtök késő este tizenegy óta körül történt és Damaszkusz nyugati részéhez tartozó célpontok ellen irányult.

A forrás hozzátette, hogy a szír hadsereg légvédelme feltartóztatta az izraeli rakétákat, és néhányat le is lőtt, miközben a környék lakói robbanásokról számoltak be. Ugyanakkor a szír állami média halálos áldozatokról nem számolt be.

Damaszkusz rendszeresen azt állítja, hogy elfogja az izraeli rakéták nagyrészét, ugyanakkor szíriai háborús elemzők általában úgy vélik, hogy az izraeli légicsapások után hangoztatott ilyen állítások valótlanok.

Az Izraeli Védelmi Erők a katonai elveknek megfelelően nem reagált és valószínűleg nem is fog az éjszakai légicsapásról szóló jelentésre.

A SANA legutóbb a múlt héten szombaton számolt be Izraelnek tulajdonított légicsapásról, amikor a légvédelem ,,ellenséges” célpontokkal szállt szembe a Hama melletti Masyaf felett.

A légicsapás [Masyaf] célpontjáról úgy gondolják, hogy az iráni erők és az Irán-barát milíciák bázisaként szolgál, és az elmúlt években többször is az Izraelnek tulajdonított támadások célpontjává vált.

Sikeresen tesztelték az izraeli „lézerkupolát”

A Vaskupola rakétái több tízezer sékelbe (több mint egymillió forintba) kerülnek, a lézeres elfogáshoz viszont csak néhány sékel (legfeljebb ezer forint) árú elektromosság kell.