Megnyílt a rakétatámadások miatt bezárt gázai határátkelő

Izrael megnyitotta a személyi átkelőhelyeket a palesztin vendégmunkások számára a Gázai övezetből.

Az izraeli munkavállalási engedéllyel rendelkező palesztin vendégmunkások keddtől ismét beléphetnek Izraelbe a Gázai övezet személyforgalmat szolgáló átkelőhelyén, Ereznél.

Kétnapos, vasárnap és hétfőn tartott zárlat után kezdhet ismét dolgozni izraeli munkahelyén 12 ezer, a Gázai övezetben élő palesztin. Az izraeli kormány azért zárta be előre meg nem határozott időre az átkelőhelyet, mert péntek és szombat éjjel rakétákat lőttek az övezetből a szomszédos izraeli területekre.

Márciusban az izraeli hatóságok 12 ezerre emelték az izraeli munkavállalási engedélyek számát a Gázai övezetben élő palesztinok számára, és a kormány közölte, hogy hamarosan további 8 ezerrel, összesen 20 ezerre szándékozik emelni az izraeli munkára jogosultak számát.

Az izraeli katonai szakértők az övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet riválisát, a palesztin Iszlám Dzsihádot okolják a közelmúltban Izrael déli részét ért rakétatámadásokért, de mégis a Hamászt teszik felelőssé azokért, mert véleményük szerint a Hamásznak elegendő hatalma lenne ahhoz, hogy megakadályozza más csoportok támadásait, de azok valójában a hallgatólagos jóváhagyásával történnek.

„Csak akkor fogunk továbbra is polgári és gazdasági nagylelkűséget tanúsítani, ha megmarad a biztonsági stabilitás”

– mondta Benny Ganz izraeli védelmi miniszter vasárnap vezető katonatisztekkel folytatott megbeszélése után.

Az elmúlt két hétvégén heves összecsapások zajlottak a palesztin zavargók és az izraeli biztonsági erők között a jeruzsálemi Templom-hegyen, melyekben több tucat palesztin és több rendőr megsebesült.

A Hamász és más gázai fegyveres terrorcsoportok ismételten a templom-hegyi összecsapásokra, az ottani Al-Aksza mecset védelmére hivatkoztak rakétatámadásaiknál. Tavaly májusban hasonló összetűzések nyomán robbant ki a 11 napig tartó Falak őrzője hadművelet az izraeli hadsereg és a gázai fegyveres szervezetek között.

Izrael és Egyiptom 15 éve, a Hamász erőszakos hatalomátvétele óta blokád alatt tartja az övezetet. Izrael a gázai iszlamisták fegyverkezésének megakadályozásával indokolja az áruk és a személyek mozgására vonatkozó szigorú korlátozásokat.

A Palesztin Hatóság statisztikai hivatala szerint Gázában mintegy 50 százalékos a munkanélküliség – emlékeztetett kedden a The Times of Israel című, angol nyelvű izraeli hírportál. Ezért és a gázainál jelentősen magasabb izraeli munkabérek miatt az övezetben hatalmas az igény az izraeli munkavállalási engedélyekre.

Izrael keményen válaszolt a Gázából Izraelre kilőtt rakétákra

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője szerint a Gázai övezetben éjszaka végrehajtott támadás „a legjelentősebb a Falak Őrzője hadművelet” óta.