Izrael keményen válaszolt a Gázából Izraelre kilőtt rakétákra

Ran Kochav dandártábornok, az Izraeli Védelmi Erők szóvivője szerint a Gázai övezetben éjszaka végrehajtott támadás „a legjelentősebb a Falak Őrzője hadművelet”, az Izrael és az övezet uralója, a Hamász terrorszervezet között tavaly májusi 11 napos harcok óta — számol be az ujkelet.live.

„A ma esti csapások voltak a legjelentősebbek a Falak Őrzője hadművelet óta” – nyilatkozta Kochav a katonai rádiónak, hozzátéve, hogy az izraeli hadsereg „speciális eszközöket” alkalmazott egy rakétagyártó üzem és földalatti célpontok támadására, de további részletekkel nem szolgált.

A szóvivő szerint míg a gázai terrorcsoportok légvédelmi rakétával célozták az izraeli vadászgépeket, ,,SZA-7 elavult fegyvereket használnak, kicsi az esélye annak, hogy elérjék azt a magasságot, melyben a támadást végrehajtó vadászgépeinket vannak, de persze mimden lehetséges. Nem becsülünk alá egyetlen fenyegetést sem – ma este megtámadtunk egy légelhárító raktárt.”

Kochav szerint pillanatnyilag „igyekszünk enyhíteni a helyzetet és szétválasztani a frontokat” – utalt a Gázából kilőtt rakétára és a jeruzsálemi Templom-hegyen történt összecsapásokra. „Nem hiszem el, hogy ezt mondom, de Gáza lett a stabilabb front”. A katonai szóvivő továbbá reményét fejezte ki, hogy péntek, a pészach utolsó napja csendes lesz.

Helyi idő szerint röviddel szerda este fél 11 után Gázából kilőtt rakéta aktiválta a szirénákat Szderotban és a környező közösségekben. A rakéta lakott területen csapódott be Szderotban, és a repeszek kárt okoztak egy parkoló autóban és egy épület falában.

A héten ez volt a második rakétatámadás.

כאן חדשות on Twitter: „הסלמה בדרום: מטח כבד לעבר שדרות ויישובי עוטף עזה * צה”ל תקף אתר לייצור מנועי רקטות ברצועה | תיעוד השיגורים מעזה@ItayBlumental @Itsik_zuarets pic.twitter.com/CoHtaqGQZx / Twitter”

הסלמה בדרום: מטח כבד לעבר שדרות ויישובי עוטף עזה * צה”ל תקף אתר לייצור מנועי רקטות ברצועה | תיעוד השיגורים מעזה@ItayBlumental @Itsik_zuarets pic.twitter.com/CoHtaqGQZx

Az Izraeli Védelmi Erők nem sokkal éjfél után közölte, hogy válaszul a kilőtt rakétára légicsapást indított egy katonai poszt és egy föld alatti Hamász létesítmény ellen, amelyet a terrorszervezet rakétahajtóművek gyártására használt. A hadsereg közleménye szerint a megtorló támadás során jelentős csapást mért a Hamász rakétagyártási képességére.

Ezt követően, nem sokkal hajnali 2 óra után ismét aktiválódnak a szirénák, a hadsereg első közleménye szerint a négy kilőtt rakétát elfogta a Vaskupola. A hadsereg órákkal később tisztázta, hogy a Vaskupolát nem rakéta indította be, hanem az izraeli vadászgépekre leadott fegyvertűz és légvédelmi rakéták a Gázai övezetben. Vizsgálják mi okozta a műszaki hibát.

A terroristák később újabb rakétaindítással próbálkoztak, a lövedék azonban nem jutott át a határkerítésen.

Az izraeli légierő hajnalban megtorlócsapást mért a Hamász egyik légelhárító rakéta létesítményére.

Bár a rakétatámadásért egyik terrorszervezet sem vállalta a felelősséget, az izraeli hadsereg irányelvéhez hűen az övezet irányítóját, a Hamász terrorszervezetet teszi felelőssé mindenért, ami a területén történik vagy onnan ered.

Izraeli oldalon közvetlenül a rakéták következtében sérülés nem történt. Két személy sokkot kapott, három pedig kisebb sérüléseket szenvedett, amikor az óvóhelyre sietve elesett.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató egy magas rangú biztonsági tisztviselőt idézett kedd este, mondván, a Hamász nem tudja megakadályozni a rakétaindításokat, és az izraeli légvédelem fokozott készültségben van.

Nem sokkal azután, hogy hétfőn este rakétát lőttek ki Gázából Eskol Regionális Tanács felé, melyet elfogott a Vaskupola rakétavédelmi rendszer, az egyiptomiak továbbították a Hamász üzenetét Izraelnek, mely szerint a rakétaindítást az ő jóváhagyása és a palesztin terror frakciókkal való koordináció nélkül hajtották végre.

Azt is közölték Egyiptommal, hogy ha a Hamász tudott volna az Izrael elleni rakétaindítási szándékról, közbelépett volna, hogy megakadályozza.

Mivel a rakétázást “lázadók” hajtották végre, a gázai frakciók jóváhagyása nélkül, Izrael felkészült az újabb rakétatűz lehetőségére, részben azért, mert a Hamász nem tudta megakadályozni a támadást.

Az Izraeli Védelmi Erők hétfő éjszaka a rakétatámadásra reagálva megsemmisítette a Hamász egyik fegyvergyártó létesítményét Khan Junesztől nyugatra.

A hétfői rakétázást megelőzően legutóbb január elsején került sor támadásra. A Tel Aviv nagyvárosi területére, Gus Dan felé indított két rakéta a tengerben landolt.

Benny Ganz védelmi miniszter kedden nyilatkozott a gázai megtorlócsapással kapcsolatban.

,,Tegnap [hétfőn] az Izraeli Védelmi Erők támadást hajtott végre Gázában az izraeli területre kilőtt [rakéta] után, amiért a Hamász vezetőit terheli a felelősség. Az Izraeli Védelmi Erők készen áll az eszközök és célok széles skálájával – a béke és stabilitás fenntartásának biztosítására.”

A védelmi miniszter továbbá azt mondta, hogy egyértelmű üzenete van a Hamásznak:

„Ha az uszítás és lövöldözés folytatódik, a terrorszervezetek komoly ütésre számíthatnak, csakúgy, mint a gázai lakosok, akik jelenleg profitálnak azokból a lépésekből, amelyeket a gazdaság fejlesztése és az izraeli munkavégzés érdekében tettünk. Ezek olyan lépések, amelyeket kiterjesztünk, ha a stabilitás marad, vagy visszaléptetünk, ha a Hamász vezetői úgy döntenek, hogy kárt okoznak.”

Izraelben március 22 és április 7 között négy halálos terrortámadásra került sor, melyek összesen 14 izraeli életet követeltek.

Izrael fokozta a biztonsági intézkedéseket a terrortámadásokra válaszul, és további erőket vetett be Júdea és Szamáriában, a gázai határon és olyan nagyvárosokban, mint Jeruzsálem és Tel-Aviv.

Ráadásul idén a ramadán, a pészach és a húsvét is egybeesik.

Az izraeli tisztviselők igyekeznek csillapítani a feszültséget ramadán idején, attól tartva, hogy az erőszak ugyanolyan típusú zavargásokba torkollhat, mint amelyek 2021 májusában rázták meg Izraelt, amikor a Hamász rakétákkal lőtte a zsidó államot, ami 11 napos háborút indított el Gázával és több napos zavargásokat az arabok és zsidók között Izraelben.

Amerikai tisztviselők Jeruzsálembe mennek, hogy csillapítsák a feszültséget

A Külügyminisztérium magas rangú tisztviselői a héten Izraelbe, Jordániába, Egyiptomba és a Palesztin Hatósághoz utaznak, hogy megpróbálják de-eszkalálni a jeruzsálemi válságot.