Amerikai tisztviselők Jeruzsálembe mennek, hogy csillapítsák a feszültséget

A Külügyminisztérium magas rangú tisztviselői a héten Izraelbe, Jordániába, Egyiptomba és a Palesztin Hatósághoz utaznak, hogy megpróbálják de-eszkalálni a jeruzsálemi válságot – tudta meg az Axios.

Yael Lempert, a közel-keleti ügyekért felelős helyettes államtitkár és Hady Amr helyettes államtitkár várhatóan szerdán érkezik a régióba, hogy Jeruzsálemben, Ramallahban, Ammánban és Kairóban tárgyaljon magas rangú tisztviselőkkel.

Az izraeli hadsereg hétfőn csapást mért a Hamász táboraira a Gázai övezetben, miután lelőttek egy Gázából kilőtt rakétát, ez volt az első ilyen támadás több hónapja – írja a Reuters.

A Hamász nem vállalta azonnal a felelősséget, de figyelmeztetett, hogy válaszolni fog az izraeli rendőrség pénteki rajtaütésére a jeruzsálemi al-Aksza mecset területén.

Az izraeli külügyminisztérium közölte, hogy a rendőröket azért küldték ki, hogy szétoszlassanak egy csoport palesztin lázadót, akik köveket dobáltak a közeli zsidó imahely, a Siratófal felé.

Az izraeli biztonsági erők is magas készültségben vannak a terrortámadások hulláma miatt, amelyek az elmúlt két hétben 14 ember halálát okozták Izraelben. Március eleje óta több palesztint öltek meg az izraeli erők a megszállt Ciszjordániában.

Tony Blinken külügyminiszter hétfőn és kedden telefonbeszélgetést folytatott Ayman Safadi jordániai külügyminiszterrel, Jair Lapid izraeli külügyminiszterrel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel. Hangsúlyozta a jeruzsálemi helyzet de-eszkalációjának szükségességét – közölte a külügyminisztérium.

Blinken és Szafadi megvitatták annak fontosságát, hogy az izraeliek és a palesztinok az erőszak körforgásának megszüntetésén dolgozzanak, tartózkodva a feszültséget tovább fokozó cselekedetektől és retorikától.

Blinken hangsúlyozta a Templom-hegyen, vagyis a Haram al-Sarifban fennálló történelmi status quo fenntartásának fontosságát, és elismerését fejezte ki Jordánia szerepéért, amelyet a jeruzsálemi muszlim szent helyek őrzőjeként tölt be – közölte a külügyminisztérium.

Abbász azt mondta Blinkennek, hogy Izrael megsérti a történelmi és jogi status quót az al-Aksza mecsetnél.

Lapid Blinkennek elmondta, hogy Izrael erőfeszítéseket tesz a zsidók, a muszlimok és a keresztények vallásszabadságának biztosítása érdekében – közölte az izraeli külügyminisztérium.

Azt is mondta, hogy Izrael „felelősségteljesen és megfontoltan” cselekedett a Templom-hegyen történt „zavargásokra” adott válaszlépésként, és elítélte a „dezinformációt”, amely szerinte „szítja az erőszak lángját”.

Bennett és Netanjahu a közösségi médiában csapott össze a gázai rakétázás miatt

Naftali Bennett miniszterelnök kedden Twitteren vitázott Benjamin Netanjahu ellenzéki vezetővel a Gázai övezettel kapcsolatos politikájukról, miután gázai terroristák este rakétát lőttek ki Izraelre, közel négy hónapnyi csendet megszakítva.