Megtiltották a gázai palesztinoknak az izraeli munkavállalást

Izrael szombaton megtorló intézkedésként bejelentette: vasárnaptól megtiltja a gázai palesztinoknak, hogy izraeli területen dolgozzanak, miután újabb rakétákat lőttek ki a Gázai övezetből Izraelre.

Az erezi határátkelő lezárása több millió gázai palesztin életét befolyásolja, mivel ez az egyetlen gyalogos átkelőhely a fenti két terület között.

A mintegy 2,3 millió lakosú Gázai övezet és Egyiptom közötti déli rafahi átkelőhelyen kívül Izrael ellenőrzi az enklávé minden be- és kilépési pontját.

„A pénteki rakétatámadásokat követően vasárnaptól a gázai kereskedőknek és munkásoknak nem engedélyezzük az erezi határátkelőhely átlépését. Az esetleges újranyitásról szóló döntést a biztonsági helyzet alapos értékelését követően hozzuk meg”

– jelentette be a Cogat, az izraeli védelmi minisztérium palesztin területek polgári tevékenységét felügyelő szerve.

Péntek este és szombaton három rakétát lőttek ki a Hamász iszlamista terrorszervezet által irányított Gázai övezetből Izrael déli részére.

Hétfő óta már több rakétát lőttek ki a palesztin területről, de ezek nem szedtek áldozatokat, és túlnyomó részüket elfogta a Vaskupola nevű izraeli légvédelmi rendszer.

A korábbi rakétakilövések nyomán Izrael megtorló légitámadásokat hajtott végre a Gázai övezetben, amelyeknek nem volt halálos áldozatuk.

Palesztin munkavállalók preferálják az izraeli munkaadókat

Egy friss kutatás szerint, amennyiben egy palesztinnak lehetősége nyílik izraeli munkaadónál munkát vállalni, kész azonnal feladni palesztin munkáltatójánál meglévő pozícióját.