Koalíciós válság Izraelben: Bennett, Lapid és Ganz is törölte minden utazását

Izrael miniszterelnöke, külügyminisztere és védelmi minisztere lemond minden utazási tervéről, otthon maradnak, hogy a kormánykoalíció egyben tartásán dolgozzanak.

Az izraeli kormány legfelsőbb vezetői minden utazási tervüket félretettek a folyamatban lévő koalíciós válság közepette, hogy segítsenek fenntartani a kormányon belüli egységet és megakadályozzák, hogy további képviselők hagyják el a koalíciót – jelentette az Israel Hayom.

A jelentés egy magas rangú tisztviselőt idézett, aki szerint Naftali Bennett miniszterelnök, Jáir Lapid külügyminiszter és Benny Ganz védelmi miniszter is Izraelben marad, hogy átvezesse a kormányt a jelenlegi válságon.

„Nem akarnak külföldön tartózkodni a legrövidebb ideig sem most, amikor a helyzet ilyen kényes” – idézték a tisztviselőt.

Bennett és Ganz már peszách ünnepe előtt tervezett egy indiai látogatást, azonban az elmúlt hetek terrortámadásai és az azokat követő jeruzsálemi arab zavargások miatt azt május elejére halasztották.

Abszurd arab követelések tartják egyben az izraeli kormányt

A Ráám pártra egyre nagyobb nyomás helyeződik, hogy lépjen ki a kormánykoalícióból.

Idit Silman (Jaminá párti) koalíciós elnök távozásával a kormányból a koalíció elvesztette többségét a Knesszetben, és a koalíciós tisztviselők további elpártolásától tartanak Jamina részéről.

Az Egyesült Arab Lista (Ráám) tagjai is ki akarnak lépni a koalícióból, bár Manszúr Abbász pártelnöknek sikerült elkerülnie a kormányból való azonnali kilépést, mivel meggyőzte a párt szellemi tanácsadóit, hogy inkább a koalíciós részvétel felfüggesztését válasszák, mint teljes kilépést.

Most bukik-e meg az izraeli kormány?

Szerda reggel lemondott a kormánykoalícióban betöltött tagságáról az egyik Jáminá párti képviselő. Hogy mi jöhet ezután? Négy lehetséges forgatókönyvet vettünk számításba. #Izrael