A horvátországi zsidók bojkottálták a második világháborús állami megemlékezést

A horvátországi zsidók pénteken bojkottálták az ország leghírhedtebb második világháborús haláltáborának áldozataira emlékező hivatalos megemlékezést – írja a The Times of Israel.

A zsidók, a szerb nemzetiségűek és az antifasiszták három egymást követő évben bojkottálták az eseményt, mielőtt 2020-ban ismét csatlakoztak volna hozzá.

Akkor azt mondták, hogy szolidaritást akartak mutatni a világjárvány idején, és párbeszédet akartak kezdeményezni a hatóságokkal a még mindig fennálló intoleranciáról.

Tavaly a horvátországi Auschwitznak nevezett táborban tartott közös megemlékezést a koronavírus miatt nem tartották meg.

A Zágrábtól 100 kilométerre délkeletre fekvő jasenovaci tábort a nácikkal szövetséges usztasa rezsim működtette.

A horvát usztasák több százezer szerb nemzetiségű, zsidó, roma és antifasiszta horvátot üldöztek és gyilkoltak meg.

Horvátország konzervatív kormányát az elmúlt években bírálatok érték,

amiért nem ítélte el az usztasákat és a jobboldali történelmi revizionizmus miatt.

Nem tetszik a horvát zsidóknak az állami holokauszt-emlékmű

A helyi zsidók szerint a kormány a fasiszta usztasa mozgalmat próbálja mosdatni, a mostani emlékmű sem utal a horvátok felelősségére.

A legutóbbi felháborodást az váltotta ki ebben a hónapban, amikor egy kormánymegbízott, aki részt vett a jugoszláv háborús paramilitáris egységek emlékére rendezett ünnepségen, azt mondta, hogy Horvátország „nem létezne, 1941. április 10-e nélkül”.

Ezzel a nácikkal szövetséges Független Horvát Állam megalakulásának dátumára utalt.

A kormány elhatárolódott kijelentésétől.

„A jasenovaci bűntettek egyértelmű elítélése rendkívül fontos, nemcsak az áldozatok, hanem a fiatalok számára is, akikben még nem tudatosult, hogy mi történt a történelmünkben”

– mondta Plenkovic a tábor bezárásának 77. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

A zsidók, akik azt akarják, hogy a kormány tiltsa be az usztasa szimbólumokat, a jövő héten emlékeznek meg a tábor áldozatairól.

Jasenovac volt a legnagyobb és legbrutálisabb a két tucat horvátországi koncentrációs tábor közül, ahol sok rabot kalapácsokkal, késekkel és kövekkel öltek meg.

Az ott lemészárolt emberek – akiknek többsége szerb volt – teljes száma továbbra is vitatott.

Az amerikai Holokauszt Emlékmúzeum mintegy 100 000-re becsüli az áldozatok számát.

Náci kollaboránsok előtt tisztelegne a bosnyák bíboros

A katolikus vezető a náci-szövetséges horvát usztasa erők katonáiról és támogatóiról tervez mise keretében megemlékezni szombaton.