Náci kollaboránsok előtt tisztelegne a bosnyák bíboros

A katolikus vezető a náci-szövetséges horvát usztasa erők katonáiról és támogatóiról tervez mise keretében megemlékezni szombaton.

A boszniai zsidó közösség és az izraeli nagykövetség határozottan tiltakozik a Mise Bleiburgért nevet viselő esemény ellen, melyet a tervek szerint Szarajevóban, a Jézus Szíve katedrálisban rendeznek meg – írja a Jewish Telegraphic Agency.

A nácibarát horvát usztasa milícia tagjai követtek el számosat a második világháború antiszemita gyilkosságainak legvéresebbjei közül. 1945 májusában a partizánok több tízezer katonájukkal illetve támogatójukkal végeztek, akik Bleigburgba menekültek, ahogy a Szövetségesek egyre közelebb jutottak Adolf Hitler Németországához és csatlósaihoz.

Az elmúlt néhány évben gyakorivá váltak a náci kollaboránsok tiszteletére szervezett állami és egyházi megemlékezések Kelet-Európában, ahol sokan máig hősökként ünneplik őket, amiért harcoltak a szovjet elnyomók ellen.

Vinko Puljic bíboros és az esemény többi szervezője többek között olyan fasiszta vezetőkről is megemlékeznek, mint Maks Luburic és Jure Francetic, de kiemelték, minden háborús áldozat emléke előtt tisztelegni kívánnak.

A boszniai és hercegovinai zsidó közösség vasárnap tett nyilatkozatában a tervezett misét „a szarajevóiak szenvedéséért felelős bűnözők előtt tisztelgő megemlékezésnek” nevezte.

Izrael az albániai Tiranában levő nagykövetsége a következő üzenettel fejezte ki nemtetszését: „Csatlakozunk sok vezető és a zsidó közösség felhívásához, és arra kérjük a katolikus egyházat, hogy gondolják át kezdeményezésüket”.

Kutatások szerint XII. Piusz pápa tudott a zsidók tömeges legyilkolásáról

Német tudósok a Vatikán archívumait kutatva találtak egy levelet, amely bizonyíthatja, hogy XII. Piusz pápa tudott a zsidók tömeges legyilkolásáról Varsóban és Lvivben, de erről hallgatott.