Nem tetszik a horvát zsidóknak az állami holokauszt-emlékmű

A helyi zsidók szerint a kormány a fasiszta usztasa mozgalmat próbálja mosdatni, a mostani emlékmű sem utal a horvátok felelősségére – írja a JTA zsidó hírügynökség.

Zágráb már korában megígérte, hogy felállít egy holokauszt-emlékművet, de a helyi zsidó közösség szerint nekik ahhoz semmi közük, nem vállalnak közösséget vele, mert az nem említi az ország bűnrészességét a náci rezsim tetteivel.

„Nincs helye Zágrábban, vagy Horvátországban egy 6 millió zsidó áldozatra emlékező emlékműnek, mert az már létezik Berlinben. Az európai országok a saját területükön meggyilkolt zsidók emlékére szoktak emlékművet állítani”

– mondta a zágrábi zsidó közösség vezetője arra reagálva, hogy a város vezetése döntött az emlékmű felállításáról.

Az emlékmű látványterve fotó: total-croatia-news.com

A horvát zsidó közösség már 2016 óta bojkottál minden kormányzati holokauszt-megemlékezést, mert szerintük a kormány rehabilitálni akarja az usztasa bűneit. Az Ante Pavelic által vezetett fasiszta mozgalom szerbek százezreit és zsidók tízezreit gyilkolta meg a második világháború alatt.

Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Center kelet-európai igazgatója szerint

„Horvátország, a kettős beszéde ellenére a náci bűnözők egyik legrosszabb mosdatója”.

2016-ban Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnök kanadai útjára egy usztasa zászlóval érkezett. Egy évvel korábban még Izraelben fejezte ki legmélyebb sajnálatát a zsidó áldozatok miatt, akiket a „kollaboráns usztasa gyilkolt meg”.

„A horvát kormány próbálja átírni a történelmet, és tisztára mosni az usztasa mozgalmat, elhárítva minden felelősséget a tömeggyilkosságokban”

– mondta Mikhail Mirilashvili, az Euro-Ázsiai Zsidó Kongresszus elnöke.

„Határozottan elítéljük ezt a fajta torz történelemszemléletet”

– tette hozzá.