Szlovéniában is parlamenti választásokat tartanak

Szlovéniában parlamenti választásokat tartanak vasárnap; a kormányalakítás nemcsak azon múlik, ki lesz a választások relatív győztese, hanem azon is, hogyan szerepelnek a kisebb pártok.

Az előrejelzések szerint önállóan egyik párt sem tud majd kormányt alakítani, koalíciós partnerre lesz szüksége.

A valamivel kevesebb mint 1,7 millió szavazásra jogosult szlovén állampolgár a kétkamarás szlovén parlament 90 fős alsóházának leendő képviselőiről dönthet, egyéni jelöltekre és pártlistára voksolva. A választáson 1471 jelölt és 20 pártlista szerepel, utóbbiak közül 19-re mind a nyolc választókörzetben lehet szavazni.

A magyar és az olasz képviselőt külön választókörzetben választják meg, rájuk csak a nemzetiségek szavazhatnak.

A felsőház 40 főből áll, tagjait nem közvetlenül választják: önkormányzatok, gazdasági, szociális és más érdekképviseletek jelölik, és közvetve, elektorok útján választják meg őket.

A szavazóhelyiségek reggel héttől este hétig lesznek nyitva. A választási iroda folyamatosan beszámol a részvételi arányról a honlapján. Az exit pollt a 19 órai urnazárás után hozzák nyilvánosságra.

A közvélemény-kutatások szerint várhatóan a választópolgárok 62,6 százaléka járul az urnák elé.

A szlovéneket is megosztja az ukrajnai háborús konfliktus

Az április 24-i általános választáson induló pártok többsége úgy gondolja, hogy Szlovéniának nem fegyvert kellene küldenie Ukrajnának, hanem elsősorban humanitárius segélyt.