Oroszbarát árulónak nyilvánítottak egy ukrajnai zsidó vezetőt

Az ukrán kormány felvette Vadim Rabinovics képviselőt és zsidó közösségi vezetőt egy 111 személyt tartalmazó listára, amelyet árulónak nevezett az Oroszországgal vívott háborúban – írja a JTA.

A listát a múlt héten tette közzé a Rukh Chesno, a tisztességes kormányzás előmozdításával foglalkozó nem kormányzati szervezet és az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség. A listán bürokraták, újságírók és polgármesterek szerepelnek, akiket azzal vádolnak, hogy együttműködtek az Ukrajnát február 24-én lerohanó Oroszországgal. A kormányügynökség partner volt a lista összeállításában – közölte a TSN, az egyik vezető televíziós csatorna.

Rabinovicsot 2019-ben választották be a Radába, az ukrán parlamentbe, és egy kis ellenzéki pártot vezetett, amely bírálói szerint oroszbarát.

Az egykori milliárdos 2014-ben lépett politikai pályára.

A Rukh Cseszno honlapja „kollaboráns, oroszbarát politikusnak” nevezte Rabinovicsot, hozzátéve, hogy „a háború kezdete óta külföldön van”, és február 14-én azt írta a Facebookon, hogy a háború elkezdődött, „és azt Nyugat-Ukrajna kezdte”.

„Jövőre Ukrajnában” – így ünneplik a pészahot az ukrajnai zsidó menekültek

Sok ukrajnai zsidó úgy ünnepli az Egyiptomból való szabadulás ünnepét, hogy közben maga is menekült.

Rabinovics 1997-ben alapította meg az Összukrajnai Zsidó Kongresszust, amely azóta az egyik legfontosabb zsidó csoport, amely az országban tevékenykedik. Ő vezeti az Európai Zsidó Parlamentet is, egy 2012-ben alapított, nagyrészt inaktív zsidó ernyőszervezetet.

Tavaly Rabinovics sikertelen kísérletet indított Volodimir Zelenszkij elnök – aki szintén zsidó származású – megbuktatására, amiért a kormány bezáratott három oroszbarátnak tartott televíziós csatornát.

Anna German egykori politikussal együtt Rabinovics a listán szereplő maroknyi zsidó közé tartozik, és az egyetlen zsidó szervezet vezetője.

A listán szereplő személyek közül sokakat nem tartóztattak le, vagy más módon nem büntettek meg. Néhányan meghaltak, köztük az 57 éves Volodimir Sztruk, Kreminna város volt polgármestere, akit a múlt hónapban elraboltak és agyonlőttek, valószínűleg kollaboráció vádja miatt.

Rabinovics nem válaszolt azonnal a Jewish Telegraphic Agency megkeresésére, hogy kommentálja az állítólagos árulók listájára való felvételét.

Harkiv védelmében vesztette életét egy zsidó önkéntes

Édesanyja, aki Putyint támogatja a konfliktusban, nem hajlandó elhinni, hogy orosz légicsapás végzett a fiával.