WHO igazgatója szerint a világot jobban érdekli a fehérek élete

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője kifogásolta, hogy a világ az ukrajnai invázióra összpontosít, mondván, hogy ez azt mutatja, hogy nem fordítanak „egyenlő figyelmet a fekete és fehér emberek életére”.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz azt állította, hogy más válságok, például hazájában, Etiópiában nem kapnak akkora figyelmet, mint Putyin háborúja – írja a Daily Mail.

Az egészségügyi szervezet vezetője szerint a jelenlegi jemeni, afganisztáni és szíriai vészhelyzetek csak „töredékét” kapták az Ukrajnával kapcsolatos figyelemnek.

„Egyesek egyenlőbbek, mint mások. És amikor ezt kimondom, az fáj nekem. Mert én ezt látom. Nagyon nehéz elfogadni, de ez történik” – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

Elismerte, hogy az ukrajnai helyzet globális jelentőségű, de megkérdőjelezte, hogy más válságok elég figyelmet kapnak-e.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, aki Tigrájból származik, elmondta, hogy a régió eritreai és etiópiai erők általi ostroma az egyik leghosszabb a modern történelemben, és megjegyezte, hogy a közelmúltban megkötött tűzszünet még mindig nem tette lehetővé jelentős mennyiségű humanitárius segély bejutását.

A múlt hónapban a WHO igazgatója azt mondta, hogy „sehol a világon nincs olyan hely, ahol emberek millióinak egészsége nagyobb veszélyben lenne”, mint Etiópia Tigráj régiójában.

Több ezren haltak meg, köztük civilek is, és millióknak van szükségük létfontosságú segélyre – mondta, miközben bírósági eljárás nélküli gyilkosságokról és szexuális erőszakról is beszámolt.

Azt is megjegyezte, hogy Tigrájban körülbelül 6000 HIV-fertőzött ember él, de a hatóságok elvesztették a nyomukat, hogy hol vannak, és hogy ‘sokan közülük, feltételezzük, már meghaltak’.

Az egészségügyi vezető „tragikusnak” nevezte a tigráji helyzetet, és azt mondta, „reméli, hogy a világ észhez tér, és minden emberi életet egyformán kezel”.

Kritizálta a sajtót, amiért nem dokumentálja az Etiópiában zajló atrocitásokat, és megjegyezte, hogy a régióban élve elégettek embereket.

„Nem is tudom, hogy ezt komolyan vette-e a média” – mondta.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz Afganisztánra is rámutatott, ahol a becslések szerint 24 millió embernek van égető szüksége humanitárius segítségre, hogy a tálibok kemény rezsimje alatt túlélhessen.

Miért hallgat a nemzetközi közösség az akszúmi mészárlásról?

Etiópia „szent városában”, ahol a helyi legenda szerint a bibliai frigyládát is őrzik, tavaly novemberben eritreai csapatok etióp férfiakat és fiúkat öltek meg, amit hetekig tagadott az etióp kormányzat.