Le Pen: Elkötelezett vagyok a kétállami megoldás mellett

A francia elnökjelölt külpolitikai beszédében elítélte az izraeli terrorhullámot – írja a The Jerusalem Post.

„Nagyon érzékenyen reagálok a terror minden megnyilvánulására, és gyorsan kifejeztem szolidaritásomat az izraeli néppel, a terrortámadások hullámának áldozataival”

– mondta szerdán Marine Le Pen francia elnökjelölt.

A Párizs központjában tartott 90 perces sajtótájékoztatón, amelyen a diplomáciával és a külkapcsolatokkal kapcsolatos politikáját fejtette ki, Le Pen számos nemzetközi kérdéssel foglalkozott, beszédének nagy részét a Közel-Keletnek szentelve.

„Szerencsések vagyunk Franciaországban, hogy nem kell [naponta] ilyen helyzettel szembenéznünk”

– mondta.

„Megismétlem, hogy támogatom az iszlamista terrorral szembenéző izraelieket, és ismét elmondom, hogy a terror a vörös vonal”.

Az izraeli-palesztin konfliktusról szólva Le Pen elmondta, hogy a francia külügyminisztérium hagyományos álláspontját vallja, azaz támogatja a kétállami megoldást, amely szerint egy életképes palesztin állam létezne Izrael mellett, az 1967-es vonalakon belül, és mindkét állam fővárosa Jeruzsálem lenne.

„Természetesen az 1967-es vonal nincs kőbe vésve, ha a felek úgy döntenek, hogy más megállapodásról tárgyalnak”

– mondta.

Már csak azt nem tudjuk, ki lesz a francia elnök

Egyelőre Macron tűnik esélyesebbnek a két hét múlva esedékes második forduló előtt, de Le Pen tartogathat meglepetéseket. Soós Eszter Petronella beszámolója francia választásokról.

Le Pen azt is mondta, hogy megoldást kell találni a palesztin menekültek kérdésében.

Le Pen üdvözölte az Izrael és az Öböl-menti országok közötti közeledést, és kijelentette, hogy Párizs mindent megtesz az izraeli-palesztin konfliktus megoldása érdekében, megjegyezve, hogy Franciaország különleges státusszal rendelkezik a térségben, mivel közel áll mind az arab országokhoz, mind Izraelhez. Azt is mondta, hogy Franciaország jelenléte és szerepvállalása fokozottabb lehetne, de nem ajánlotta fel, hogy bármilyen módon közvetítsen.

Ezek a megjegyzések egybecsengenek a The Jerusalem Postnak adott, körülbelül egy hónappal ezelőtti interjújában tett kijelentéseivel, amelyben kifejezte, hogy támogatja a kétállami megoldást, de hangsúlyozta, hogy szerinte a megoldás csak a felek közötti közvetlen tárgyalások útján érhető el.

A francia elnökjelölt részletesen beszélt Libanonról is, amelyről azt mondta, hogy személyesen számára különleges prioritást élvez, és megjegyezte, hogy az ország közel áll a szívéhez.

„Az a vágyunk, hogy segítsünk Libanon stabilizálásában, nem csökkenti az Izraelhez fűződő kapcsolataink iránti elkötelezettségünket”

– mondta.

A stabil és független Libanon regionális érdek, mondta Le Pen, és ennek eléréséhez regionális konzultációkra lenne szükség a libanoniakkal, az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Iránnal, Szaúd-Arábiával, Izraellel és a Vatikánnal.

Le Pen nem kér Zemmourból, Sarkozy Macront támogatja

Nyugdíjkorhatár megemelése, női egyenjogúság és muszlim fejkendők is szerepelnek a jelöltek programjában.

Egy Szíriával kapcsolatos kérdésre válaszolva Le Pen megerősítette, hogy ellenezte Franciaország döntését a szíriai rezsimmel való kapcsolat megszakításáról, és ezt az álláspontját továbbra is vallja.

„Éppen a válság kritikus, összetett pillanataiban, és különösen akkor, amikor az ország az iszlamista terrorral szembesült, szükség lett volna a párbeszéd és a kommunikáció csatornáira”

– jegyezte meg, kijelentve, hogy elnökké választása esetén azon fog dolgozni, hogy helyreállítsa a kétoldalú kapcsolatokat Damaszkusszal.

Le Pen sajtótájékoztatóját félbeszakította, amikor egy tüntető egy szív alakúra vágott képet tartott a magasba, amelyen Le Pen Vlagyimir Putyin orosz elnökkel együtt látható 2017-es találkozójuk során. A tüntető eltávolítása után egy másik aktivista ezután kiabálni kezdett, és őt is gyorsan kikísérték az épületből. Néhány tucat Le Pen-ellenes tüntető – az SOS Racisme rasszizmusellenes csoport vezetésével – a sajtótájékoztatónak helyet adó terem előtti járdán demonstrált.

A jelenlegi felmérések szerint Le Pen 48%-on, Macron pedig 52%-on áll az április 24-i második fordulóban. Macron tábora attól tart, hogy a szélsőbaloldali szavazók inkább Le Penre szavaznak majd.

A CRIF, a francia zsidóság ernyőszervezete április 12-én közleményt adott ki, amelyben mindenkit arra szólított fel, hogy Macronra szavazzon.

Francia zsidó ernyőszervezet: Mindenki Macronra szavazzon!

A Ronald Lauder-féle Zsidó Világkongresszus francia tagszervezete Le Pen ellen próbál mozgósítani.