Francia zsidó ernyőszervezet: Mindenki Macronra szavazzon!

A Crif (Francia Zsidó Intézmények Képviseleti Tanácsa) francia zsidóság ernyőszervezete, mely egyben a Zsidó Világkongresszus franciaországi ága is közleményt adott ki a francia elnökválasztás második fordulója előtt, amelyben azt írja, hogy egységes zsidó szavazásra van szükség, hogy „megakadályozzuk a szélsőjobboldal hatalomra kerülését”.

A szervezet Marine Le Pen francia elnökjelölt „blokádjára” szólított fel, valamint arra, hogy „tömegesen szavazzanak Emmanuel Macronra” az elnökválasztás második fordulójában.

Mint arról a Neokohn is beszámolt, az elnökválasztás múlt vasárnap rendezett első fordulójában Macron 29, Le Pen 24 százalékot szerzett, a Crif a „republikánus tábor gyengülését és a szélsőjobboldali és szélsőbaloldali populista pártok veszélyes megerősödését, különösen Le Pen, Jean-Luc Melenchon és Eric Zemmour térnyerését” hozta fel közleménye indoklásaként.

Macron is kiakadt az Amnesty „apartheid-jelentésén”

„Hogyan merünk apartheidről beszélni egy olyan államban, ahol az arab állampolgárok képviseltetik magukat a kormányban, felelős pozíciókban?” – vetette fel a francia elnök.

A Crif Le Pen pártjával kapcsolatban megismételte korábban is hangoztatott üzenetét, mely szerint annak „története és álláspontjai ellentétesek a franciaországi zsidók által vallott republikánus értékekkel” – mondta a Crif Le Pen pártjával kapcsolatban.

„Egyéni szabadságjogaink, társadalmi sokszínűségünk, hagyományaink és országunk stabilitása forog kockán” – fogalmazott a Crif.

„A Crif szeretné, ha mindenki tudatában lenne annak, hogy Le Pen igazi arcát Európa legdurvább és legidegengyűlölőbb vezetőinek mutatja, akikhez személyes és ideológiai szinten is közel áll.” Az, hogy mely európai vezetőkre utal a Crif közleménye, csak találgatni lehet.

Francis Kalifat, a Crif elnöke elmondta: „Nincs számítás, nincs ürügy, amire hivatkozva megmenekülhetünk állampolgári felelősségünk elől. Tömeges szavazásra kell felszólítanunk Emmanuel Macron mellett, hogy megőrizzük demokráciánkat”.

A vasárnapi francia választás öt nyitott kérdése

Most vasárnap rendezik a francia elnökválasztások első fordulóját. Hogy mire kell figyelni? Olvassa el Soós Eszter Petronella elemzését!