Lavrov: A háború célja, hogy véget vessen Amerika világuralmi törekvéseinek

Hétfőn Szergej Lavrov orosz külügyminiszter újabb okot talált, hogy megindokolja országa az ukrajnai invázióval kapcsolatban, azt állítva, hogy a „különleges katonai akció” célja, hogy véget vessen az Egyesült Államok „világuralmi törekvéseinek” és a NATO terjeszkedésének — írja a Newsweek.

Szergej Lavrov külügyminiszter a Rosszija 24 orosz állami televíziós hírcsatornának nyilatkozva azzal vádolta az Egyesült Államokat és más nyugati nemzeteket, hogy megsértik a nemzetközi jogot, és megpróbálnak egy „saját szabályokon alapuló” világrendet erőltetni.

„Különleges katonai műveletünk célja, hogy véget vessen a NATO szemérmetlen terjeszkedésének, valamint az USA és nyugati alattvalóinak szemérmetlen törekvésének a teljes uralomra a világ színpadán” – mondta Lavrov.

„Ez az uralom a nemzetközi jog durva megsértésére épül, és olyan szabályokra, amelyeknek óriási feneket kerítenek, ám amelyeket esetlegesen találnak ki” – tette hozzá Lavrov.

Oroszország többször is megpróbálta igazolni ukrajnai invázióját, és elutasította, hogy katonai akcióit háborúnak nevezze. Amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én először adott parancsot a csapatoknak Ukrajna megtámadására, azt mondta, hogy Ukrajna „nácítlanítására” törekszik. Putyin azt állította, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kormányát „nácik” uralják, akik „népirtást” igyekeznek végrehajtani.

A múlt hónapban Lavrov azzal is védte a háborút, hogy Oroszország azon dolgozik, hogy újabb konfliktusokat akadályozzon meg Ukrajnában.

„Oroszország különleges katonai műveletének célja, hogy megállítson minden olyan háborút, amely ukrán területen zajlana vagy onnan indulna ki” – mondta Lavrov a londoni orosz nagykövetség által közzétett tweet szerint.

Russian Embassy, UK on Twitter: „FM #Lavrov: The goal of Russia’s special military operation is to stop any war that could take place on Ukrainian territory or that could start from there. pic.twitter.com/tLf7798DIh / Twitter”

FM #Lavrov: The goal of Russia’s special military operation is to stop any war that could take place on Ukrainian territory or that could start from there. pic.twitter.com/tLf7798DIh

Putyin Ukrajna NATO-tagságra való törekvését is indoklásként használta az ország lerohanására, azt állítva, hogy az fenyegetést jelent az orosz biztonságra. A háborúra reagálva azonban Zelenszkij a múlt hónapban azt mondta, hogy Ukrajna a továbbiakban nem törekszik a katonai szövetségbe való felvételre.

Oroszország inváziója eddig heves ellenállásba ütközött az ukrán erők részéről. Az orosz csapatokat azonban azzal vádolják, hogy háborús bűnöket követtek el azzal, hogy országszerte célba vették és lemészárolták a civil lakosságot.

Pénteken egy orosz rakéta csapódott be a keleti Kramatorszk városának egyik vasútállomására, és legalább 50 ukrán civilt ölt meg, akik megpróbáltak elmenekülni a háború sújtotta országból. Napokkal korábban ukrán tisztviselők szerint az orosz csapatok több száz polgárt kínoztak és öltek meg, mielőtt kivonultak volna az ország fővárosából, Kijevből.

Rendkívül szemléletes képek jelentek meg, amelyek tömegsírokat és hátrakötött kezű holttesteket mutatnak Bucha városában, ahol több mint 300 polgárt gyilkoltak meg. Az orosz csapatokat azzal is vádolják, hogy gyerekeket öltek meg, valamint nőket erőszakoltak és kínoztak meg.

Az ENSZ adatai szerint a háború kezdete óta 1842 ukrán állampolgárt halt meg, bár a tényleges szám valószínűsíthetően sokkal magasabb. Vasárnap Ukrajna amerikai nagykövete fogadkozott, hogy az atrocitások elkövetésében részt vevő összes orosz katonát nemzetközi bíróság elé állítják.

„Mindenkit felelősségre fogjunk vonni, mind a katonai parancsnokokat, mind a személyzetet, mind azokat, akik a helyszínen tették, mind azokat, akik ezt elrendelték, és nem utolsó sorban Putyint” – mondta Okszana Markarova a CBS Face the Nation című műsorában. „Nem maradhat talpalatnyi hely sem a földön, ahova elrejtőzhetnek.”

Oroszok Csernobilban: Főpróba, sugárzó arccal?

A csernobili Vörös Erdő által sugárfertőzéssel sújtott katonák talán nem pusztán területvédelmi feladatokat láttak el, hanem a kísérleti nyulak szerepét töltötték be.