Ferencz Benjámin: még mindig nem tanultuk meg a nürnbergi leckét

A 103 éves Ferencz Benjámin elmondta, hogy egész életében „egy emberibb és békésebb világért dolgozott, ahol senkit sem ölnek meg vagy üldöznek faji, vallási vagy politikai meggyőződése miatt” – írja a JNS.

Ferencz Benjáminnak adományozta csütörtökön a Szabadság Érdemérmet Ron DeSantis floridai kormányzó a nácik bíróság elé állítása érdekében tanúsított bátorsága és eltökéltsége elismeréseként.

„Ferencz felelősségre vonta a nácikat a holokauszt elkövetése során elkövetett szörnyűségekért, és az ő munkájának köszönhető, hogy a nürnbergi háborús bűnöket vizsgáló perekben az Egyesült Államok főügyészeként végzett munkájának köszönhetően ma azt mondjuk, soha többé nem engedjük, hogy a holokauszthoz hasonló tragédia megtörténjen”

– mondta DeSantis.

„Ferencz Benjámin az utolsó túlélő nürnbergi ügyészként egy élő legenda, és büszkék vagyunk arra, hogy floridai lakos”

– tette hozzá.

DeSantis elmondta, hogy a díj átadásán túlmenően reméli, hogy az segít „továbbvinni a Benhez hasonló emberek örökségét.”

„Szeretném, ha a gyerekek az iskoláinkban 10, 15, 20 év múlva is tanulnának róla… hogy az emberek megértsék a holokauszt gonoszságát és azt a hősiességet, amit ezen a színpadon látunk”

– mondta a floridai kormányzó.

Az ünnepségen Ferencz elmondta, hogy a tárgyalásokon való részvétellel azt remélte, hogy „egy emberibb és békésebb világ lesz, ahol senkit sem ölnek meg, vagy üldöznek faji, vallási vagy politikai meggyőződése miatt.

„Ezeket a kijelentéseket tettem a záróbeszédemben, ahol két tárgyalási nap után 22 vádlottat ítéltek el. … Megpróbáltam erre építeni, hogy megakadályozzam, hogy ez még egyszer megtörténjen”

– magyarázta Ferencz.

Ez nem a jó és a gonosz háborúja

A Nyugat soha nem fogja legyőzni Putyin alternatív valóságát azzal, hogy megteremti a sajátját – véli Ayaan Hirsi Ali publicista.

„És mégis, még ma is látjuk, hogy ez történik, látják a képeket, amint emberek futnak gyermekeikkel, miközben kórházakat bombáznak, és

még mindig nem tanultuk meg a nürnbergi leckét, annak ellenére, hogy világosan és félreérthetetlenül lefektettük azt”.

Ferencz arra kérte a hallgatóságot, hogy beszéljenek a fiatalokkal a háború veszélyeiről, és azt mondta, hogy a társadalomnak fel kell hagynia „a háborúk dicsőítésével”.

„Szemléletváltásra van szükség”

– mondta.

„Állandóan dolgozom … mert megpróbálom megváltoztatni az emberek gondolkodását a háborúról. Ha az emberek nem gondolkodnak rajta, a szívük sem fog megváltozni”

– mondta Ferencz.

Ferencz 1920-ban született Erdélyben, és még az első születésnapja előtt költözött szüleivel az Egyesült Államokba. New York Hell’s Kitchen negyedében nőtt fel, és 1943-ban végzett a Harvard jogi karán. A második világháború alatt az amerikai hadseregben szolgált, és a harctéren tanúsított bátorságáért kitüntették.

Saját könyvében, a Planethoodban Ferencz elmesélte, hogy látta a náci koncentrációs táborok borzalmait.

„Kitörölhetetlenül beleégtek az emlékezetembe azok a jelenetek, amelyeknek szemtanúja voltam, miközben felszabadítottam a halál és a pusztítás e központjait. Az olyan táborok, mint Buchenwald, Mauthausen és Dachau élénken bevésődtek lelki szemeim elé. Még ma is, ha behunyom a szemem,

olyan halálos látványnak lehetek tanúja, amelyet soha nem tudok elfelejteni – az égő hús tüzétől izzó krematóriumok, az égetésre váró, kimerevített hullák halmai, egymásra rakva … a pokolba pillantottam be.”

A Boca Ratonban, a Florida Atlantic Egyetemen tartott kitüntetési ünnepségen DeSantis két másik holokauszt-túlélőt, a 97 éves Samuel Ront és a 92 éves Norman Frajmant is kitüntette.

A nürnbergi per egykori ügyésze szerint Putyinnak rács mögött a helye

A magyar származású Ferencz Benjámin szerint Putyint ugyanúgy bebörtönözhetik, mint Radovan Karadzic boszniai szerb vezetőt, akit népirtás miatt ítéltek el.