A nürnbergi per egykori ügyésze szerint Putyinnak rács mögött a helye

Ferencz Benjámin volt ügyész, aki a nürnbergi perekben dolgozott, kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt el lehetne ítélni az orosz hadsereg által Ukrajnában elkövetett emberiség elleni bűncselekményekért – írja a The Jerusalem Post.

„Azok a bűncselekmények, amelyeket Oroszország jelenleg Ukrajna ellen követ el, az emberi társadalom szégyene, és a felelősöket felelősségre kell vonni agresszióért, emberiség elleni bűncselekményekért és gyilkosságokért”

– mondta Ferencz a Mirrornak.

Ferencz szerint Putyint ugyanúgy bebörtönözhetik, mint Radovan Karadzic boszniai szerb vezetőt, akit népirtás miatt ítéltek el.

„Ez nagyon is reális. Csak elszántság kell hozzá, mert ők [az oroszok] nem a Holdon élnek. Szeretném Putyint rács mögött látni”

– tette hozzá Ferencz.

Ferencz hozzátette, hogy neki és a környezetében lévőknek már nincsenek kétségeik Putyin Ukrajna elleni bűntetteivel kapcsolatban, mivel a bizonyítékok nagy része arra utal, hogy az orosz hadsereg civileket támad és kazettás bombákat használ.

Ferencz úgy véli, a háborús bűnökkel kapcsolatos vizsgálat elrettentheti Oroszországot, mivel tudni fogják, hogy „a nemzetközi közösség felelősségre akarja vonni őket”.

Az egykori ügyész kitart amellett is, hogy lehetséges a rend helyreállítása, bár ez „lassú és nehéz lesz”.

Ferencz még mindig biztos benne, hogy a háború nem az emberi természet velejárója.

„A leckét meg lehet tanulni”

– hangsúlyozta.

„Nem tudom elhinni, hogy ez elkerülhetetlen. Nem az”.

„Make law, not war!” Ma 100 éves Ferencz Benjámin, a nürnbergi per sztárügyésze

A magyar származású ügyész göngyölítette fel az „Einsatzgruppen-ügyet”, és részt vett a Nemzetközi Büntetőbíróság felállításában is.