A legmagasabb szintű a riadókészültség Jeruzsálemben ramadán első pénteke előtt

Több mint 100 000 muszlim látogatóra számítanak pénteken a Templom-hegyen, miután az izraelu védelmi minisztérium engedélyezte a belépést a Palesztinai Hatóság által ellenőrzött területen lakóknak.

A rendőrség a legmagasabb szintű készültségben van a holnapi muszlim ima előtt, amely az első pénteki ima lesz az idei ramadán idején. A héten várhatóan több mint százezer muszlim látogatja meg a Templom-hegyen lévő mecseteket.

Két éve a koronavírus-járvány miatt a Templom-hegyet lezárták a nyilvános imák előtt, tavaly pedig a Falak őre hadművelet miatt korlátozták a belépésre engedélyezett hívők számát.

Az Izrael Hayom című lap beszámolója szerint a Ramadán utolsó hetére várhatóan negyedmillió muszlim látogat majd a mecsetekbe a pénteki imára. Az idei megnövekedett létszám részben annak köszönhető, hogy a biztonsági szervek úgy döntöttek, hogy engedélyezik a belépést a palesztin araboknak; a nők, a gyermekek és az 50 év feletti férfiak külön engedély nélkül szabadon beléphetnek.

A terrortámadásokra vonatkozó általános figyelmeztetések folyamatosan érkeznek, de konkrét figyelmeztetések is vannak. „A központi veszélyt az ellenséges terrorista tevékenység jelenti” – mondta Sami Marciano rendőrfőnök-helyettes. „Felkészülünk olyan forgatókönyvekre, amelyekben egy magányos terrorista szerepel, a készültség rendkívül magas”.

A rendőrségnek nincs konkrét profilja a támadóra vonatkozóan, tette hozzá Marciano.

„A lehetséges támadók széles skálája létezik, ami azt jelenti, hogy mindenkire gyanakodnunk kell. Egyrészt mindenkit gyanúsítani kell, ugyanakkor mindenkivel tisztelettel kell bánni”.

Eközben az elmúlt napokban a rendőrség több olyan gyanúsítottat tartóztatott le, akik jelét adták annak, hogy terrortámadást szándékoznak elkövetni. Egyeseket Jeruzsálemen belül, másokat a város külterületén, megint másokat pedig még azelőtt fogtak el, hogy a fővárosba értek volna.

Rendőrségi erősítést küldtek Jeruzsálem óvárosába és különösen a Damaszkuszi kapu környékére – mind a rendes rendőrséget, mind álcázott egységeket – a Damaszkuszi kapunál a közelmúltban történt zavargások miatt, valamint amiatt az aggodalom miatt, hogy a közelmúltban elkövetett terrortámadások sorozata valószínűleg a biztonsági helyzet romlását idézi elő. Eddig csak viszonylag kisebb zavargások történtek.

„A legfőbb tanulság, amit idén megtanultunk, hogy különbséget kell tenni a normális lakosság között, amely meg akarja ünnepelni a ramadánt, és azok között, akik meg akarják zavarni az ünnepet” – mondta Marciano.

„Ez nem azt jelenti, hogy a korábbi években nem tettünk ilyen különbséget, de a múltban a dolgok sokkal robbanékonyabbak voltak, és amikor ez megtörtént, nehéz volt fenntartani az ellenőrzést. Idén jobban felkészültünk; beszéltünk a helyi kereskedőkkel és a vezetőkkel. Visszafogottabb megközelítést alkalmazunk, de ha zavargásokat észlelünk, keményen le fogunk csapni.”

Ronen Hazut rendőrfőnök-helyettes hozzátette, hogy idén kevésbé intenzív a légkör. „A helyi kereskedők elmondták, hogy elegük van a nyugalmat megzavaró fiatal forrófejűekből, és megkérték őket, hogy hagyják abba a rendzavarást”.

Legalább 10 terrortámadást akadályozott meg az IDF az elmúlt két hétben

Jair Lapid ellenőrizte a jeruzsálemi óvárost, amit Benny Ganz nem nézett jó szemmel.