Palesztin zavargásokkal indult a ramadán Izraelben

Összecsapások törtek ki Dzsenin, a Náblusztól északnyugatra fekvő Avnei Hefetz település, Betlehem és Jeruzsálem területén vasárnap este és hétfőre virradó éjszaka — jelenti a The Jerusalem Post.

Palesztinok Molotov-koktélokat dobáltak és összecsaptak az izraeli biztonsági erőkkel Dzsenin palesztin város közelében, ahol egy ember súlyosan megsérült, valamint Betlehem közelében, ahol az izraeli hadsereg behatolt Beit Fajjar faluba, hogy letartóztatásokat hajtson végre – jelentette a palesztin média. Efrát település lakóit felszólították, hogy maradjanak otthonukban, amíg biztonságukról nem tudnak gondoskodni.

Jeruzsálem óvárosában is, a ramadáni ima után összecsapások törtek ki arabok és az izraeli biztonsági erők között a Damaszkuszi kapu környékén, és a Vörös Félhold palesztin mentőszolgálat 24 letartóztatásról számolt be az éjszaka végéig. Az arab tüntetők állítólag tűzijátékot és Molotov-koktélt dobáltak a rendőrökre.

A gyanú szerint lövöldözés történt Avnei Hefetz júdea-szamáriai zsidó település bejáratánál, sérültekről nem érkezett jelentés.

Az izraeli média szerint egy személy egy parkoló járműből lőtt a település irányába. A biztonsági erők gyorsan reagáltak az incidensre, és a település lakóit felszólították, hogy maradjanak a házukban.

Az incidensre a térségben a 11 izraeli halálos áldozatot követelő terrortámadások sorozata után kialakult nagy feszültség közepette került sor.

Vasárnap a határrendőrök letartóztattak egy férfit, akit azzal gyanúsítottak, hogy izraeli civilek elleni tervezett támadást.

Újra felütötte fejét a kétállami megoldás ötlete

Bár legutóbb Trump és Netanjahu idején úgy tűnt, végleg eltűnhet, most ismét asztalra kerülhet a kétállami megoldás ötlete – véli Caroline Glick.