Legalább 10 terrortámadást akadályozott meg az IDF az elmúlt két hétben

Az Izraeli Védelmi Erők parancsnoka, Aviv Kochavi altábornagy hétfőn közölte, hogy „az elmúlt két hétben legalább 10 terrortámadást sikerült megakadályozni a hírszerzésnek és a katonai műveleteknek köszönhetően. Jelenleg is a további támadások meghiúsítására összpontosítunk”.

„Jelenleg ez az izraeli hadsereg fő küldetése. Intézkedni fogunk, ahol szükség van rá, és minden módszert bevetünk a terrorizmus megállítása érdekében” – hangsúlyozta Kochavi az izraeli légierő új parancsnokának tartott ünnepségen.

Izraelben kevesebb mint két hét alatt három halálos terrortámadásra került sor, melyek összesen 11 izraeli életet követeltek.

Izrael fokozta a biztonsági intézkedéseket a terrortámadásokra válaszul, és további erőket vetett be Júdea és Szamáriában, a gázai határon és olyan nagyvárosokban, mint Jeruzsálem és Tel-Aviv.

Jáir Lapid külügyminiszter és rotációs miniszterelnök vasárnap délután bejárta a Damaszkusz-kapu környékét Jeruzsálem óvárosában Jákov Sabtáj rendőrfőkapitánnyal és a Jes Atid párt törvényhozóival.

„Teljes mértékben támogatunk benneteket”, mondta Lapid, miközben Sabtáj és más magas rangú tisztek, köztük Doron Turgeman jeruzsálemi kerületi parancsnok biztonsági eligazítást tartott.

„Ez egy nehéz, feszült időszak, de van egy rendőrségünk, amelyre számíthatunk, hogy segít átvészelni ezt a komplex időszakot” – mondta Lapid.

Lapidhoz csatlakozott Orna Barbivai gazdasági miniszter és Joáv Szegalovitz közbiztonsági miniszter-helyettes is.

Lapid irodájának közleménye szerint Sabtáj azt mondta, a rendőrség „csúcskészültségben van”, hivatkozva a ramadánra és a közelmúltbeli támadásokra.

A Damaszkusz-kapu gyakori helyszíne a rendőrség és a palesztinok közötti összecsapásoknak.

Az izraeli tisztviselők igyekeznek csillapítani a feszültséget ramadán idején, attól tartva, hogy az erőszak ugyanolyan típusú zavargásokba torkollhat, mint amelyek 2021 májusában rázták meg Izraelt, amikor a Gázai övezetet uraló Hamász rakétákkal lőtte a zsidó államot, ami 11 napos háborút indított el Gázával és több napos zavargásokat az arabok és zsidók között Izraelben.

A jelek szerint Benny Ganz védelmi miniszternek nem annyira tetszett Lapid látogatása — írja az ujkelet.live.

„Sok ember van, akik több helyen mindenféle forgatókönyv szerint akarnak helytállni” – nyilatkozta Ganz hétfőn a Radio 103FM-nek. „Anélkül, hogy belemennénk a látogatás részleteibe elmondhatjuk, hogy ne csináljunk olyan provokatív dolgokat, amelyek aláássák a stabilitást.”

Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy Lapid a közbiztonsági miniszterhelyettessel volt, és azt mondta, hogy „teljesen legitim”, hogy bejárják a jeruzsálemi helyszínt.

A Palesztin Hatóság elnökének, Mahmúd Abbásznak a szóvivője elítélte Lapid „felelőtlen” látogatását a Damaszkusz-kapunál.

„A megszálló hadsereg folyamatos akciói, rendőri provokációi és a telepesek behatolásai [a Templom-hegy szent helyére] a helyzet robbanásához vezetnek” – mondta Nabil Abu Rudeineh, Abbász szóvivője.