Négy neonáci terroristát fogtak el Németországban

Elfogtak négy feltételezett szélsőjobboldali terroristát szerdán Németországban egy nagyszabású razzián, amelyen 11 tartományban, egyszerre 61 helyszínen tartottak házkutatást.

A szövetségi legfőbb ügyészség közleménye szerint a műveletben több mint 800 rendőr vett részt, köztük a szövetségi rendőrség GSG9 elnevezésű különleges bevetési alakulatának egy különítménye.

A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) 2019-ben kezdett nyomozásának részeként végrehajtott akció középpontjában 50 ember állt. Négyet vettek őrizetbe. Hármat az egykori NDK területén fekvő Türingia tartományi Eisenachban, a negyediket a hesseni Rotenburgban.

A nyomozás összesen öt egyedi eljárásra oszlik, és egy szerteágazó neonáci hálózat támogatói ellen irányul. A vádlottak egy részét terrorista szervezet megalakításának kísérletével és terrorszervezetben való tagsággal, másokat bűnszervezetben való tagsággal vádolnak. Egy másik részét azzal vádolják, hogy a hivatalos tiltás ellenére továbbra is neonáci egyesületet működtet.

Nem kell börtönbe mennie egy transz neonácinak

Egy amerikai bíró arra hivatkozva nem küldött börtönbe egy transznemű neonácit, hogy „nehéz múltja” volt. 

A hatóságok szerint valamennyi gyanúsított kapcsolatban áll a 2015-ben az Egyesült Államokban alapított, Atomwaffen Division (Atomfegyver Hadosztály – AWD) elnevezésű neonáci terrorszervezet németországi szárnyával – Atomwaffen Division Deutschland (AWDD) -, vagy a szervezethez kötődő egyéb csoportosulásokkal.

A legfőbb ügyészség jellemzése szerint az AWD támogatói nyíltan rasszisták, antiszemiták és nemzetiszocialisták, a szélsőségesen durva erőszak hívei, és céljuk egy „+faji háború+” kirobbantása, amelyből a „+fehér lakosság+” kerül ki győztesen. Ezek az emberek egyes lakossági csoportok, valamint politikusok, köztisztviselők és állami intézmények elleni támadásokkal és gyilkosságokkal „káoszt akarnak teremteni, és végül szélsőjobboldali uralmi formákkal akarják felváltani a demokratikus rendet” – áll a közleményben.

A Der Spiegel című hírmagazin beszámolója szerint a szerdai razzia volt az utóbbi évek legnagyobb szabású művelete a németországi szélsőjobboldali, neonáci szubkultúra ellen. Értesülésük szerint az egyik gyanúsított a német hadsereg (Bundeswehr) katonája, őrmesteri rangban.

Lefejezték az Atomwaffen neonáci csoportot, 7 év börtönt kapott a vezetőjük

A 2016-ban alakult neonáci csoportot, már több gyilkossággal, valamint számos antiszemita akcióval hoztak összefüggésbe.