Az izraeliek józan belátással fékezték meg az újabb COVID-hullámot

Márciusban, amikor az esetszámok ismét emelkedtek, az emberek nem vártak a szabályokra, hanem inkább elkezdtek jobban odafigyelni; a szakértők szerint ez a magas immunitással együtt csökkentette a fertőzést.

Az újabb koronavírus hullámtól való aggodalom alábbhagy, a megbetegedések száma egy megugrást követően ismét csökkent, a terjedési arány pedig ismét 1 alatt van. Ez a jó hír rámutat arra, hogy az izraeli nép képes a józan ész alapján reagálni a vírusra.

Az izraeli intenzív omikron-hullám után, amely január végén tetőzött, az esetszámok egy ideig csökkentek. Március közepén azonban emelkedni kezdtek, ami egy hatodik hullámmal kapcsolatos aggodalmakhoz vezetett.

A szakértők az omikron rendkívül fertőző BA.2-es alváltozatára, a korlátozások visszavételének hatására és olyan biológiai tényezőkre mutattak rá, amelyeket még nem értünk. A politikusok aggodalommal figyelték a statisztikákat.

Vasárnap azonban az átviteli ráta 0,98-ra csökkent, ami két hét óta először esett 1 alá. A legfrissebb, szerdán közzétett adat 0,89.

Ez azért volt fontos, mert az átviteli arányt a vírus terjedésének mérésére használják, és minden 1 feletti érték azt jelzi, hogy a terjedés gyorsul, minden 1 alatti pedig azt, hogy lassul.

A napi új esetek száma is csökkenést mutat. A mozgó átlag alapján a legutóbbi csúcs március 30-án volt, 13 381 esettel. Ez a szám mostanra 10 952-re csökkent.

Március 1-jétől lehet utazni Izraelbe, függetlenül az oltási státusztól

2020 márciusa óta először nyitják meg Izraelt teljes mértékben újra a turisták előtt.

Ennek részben az a magyarázata, hogy rengeteg ember kapta el az omikront, és maradt immunitása, ami azt jelenti, hogy a vírusnak korlátozott számú célpontja maradt, hogy megfertőzze – legalábbis egyelőre, amíg a gyógyult emberek védettsége magas.

De van egy viselkedésbeli magyarázat is.

„Azt láttuk, hogy az emberek reagáltak a hírekre, óvatosabban cselekedtek, ügyeltek a maszkok viselésére, és vigyáztak az idős emberekre”

– mondta Nadav Katz professzor a The Times of Israel című lapnak, megjegyezve, hogy a kiugrás új szabályok bevezetése nélkül, illetve a szabályozás enyhítése után hamarosan lecsillapodott.

„Láttuk, hogy a viselkedésbeli tényezők valóban erősek lehetnek – ugyanolyan erősek, ha nem erősebbek, mint a szabályok”

– tette hozzá Katz, aki a Héber Egyetem koronavírus-statisztikákat figyelő és modellező csoportjának vezető tagja.

„Utasíthatod az embereket, hogy legyenek óvatosak, és lehet, hogy sikerrel jársz, de ha az embereket a látott valóság alapján motiválod az óvatosságra, az valóban nagyon hatékony lehet”.”

A vezető epidemiológus, Prof. Nadav Davidovitch egyetértett. Szerinte az esetek számának növekedése korlátozott, ami annak köszönhető, hogy az immunitás szintje magas – ezt Katz is kifejtette. De azt mondta, hogy a „józan észnek” nagy hatása volt.

„Az emberek most már nem várnak szabályokra, mielőtt reagálnának”

– mondta Davidovitch, a Ben Gurion Egyetem akadémikusa és az izraeli orvosok szakszervezetének vezetője a The Times of Israelnek.

„Sok a józan ész reakciója, és a világjárvány okozta fáradtság ellenére az emberek ezek alapján kezdtek el reagálni. Amit látunk, az bizonyos értelemben a COVID normalizálódása, és annak a ténynek az elfogadása, hogy együtt élünk vele, ami azt jelenti, hogy amikor az esetek száma emelkedni kezd, az emberek tudják, hogyan kell reagálni, és ennek megfelelően viselkednek”.”

Katz elmondta, hogy a decemberi és januári intenzív hullám után és a legutóbbi kiugrás után optimista. „Ha nincsenek jelentős változatok a láthatáron, úgy tűnik, jó helyen vagyunk” – mondta.

Izraelben ismét visszavonulóban a járvány

Az új fertőzöttek száma folyamatosan csökken.