Március 1-jétől lehet utazni Izraelbe, függetlenül az oltási státusztól

A vírus ötödik hulláma Izraelben tovább gyengült, de a súlyos betegek száma kissé emelkedett.

Minden korosztályból származó turisták március 1-jétől oltási státusztól függetlenül beutazhatnak Izraelbe, amennyiben a felszállás előtt és a leszállás után negatív PCR-tesztet végeznek – jelentette be Naftali Bennett miniszterelnök vasárnap délután – írja a The Jerusalem Post.

A döntés bejelentésére Bennett és Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter találkozóját követően került sor, amelyen Yoel Razvozov turisztikai miniszter és több más miniszter is részt vett, és amelyen véglegesítették a koronavírus elleni izraeli korlátozások enyhítésének vázlatát.

Az ország újbóli megnyitásáról szóló döntés mellett az oltott és nem oltott turisták előtt egyaránt, az új terv szerint megszűnik az országba érkező nem oltott izraeliek elkülönítési politikája, amennyiben a PCR-teszt negatív lesz az érkezéskor.

Az országba belépő izraelieknek nem kell többé antigén- vagy PCR-tesztet végezniük a repülőgépre való felszállás előtt, ehelyett csak az érkezéskor kell PCR-tesztet végezniük.

A határozat március 1-jétől lép hatályba.

A kormány döntésére reagálva, miszerint 2020 márciusa óta először nyitja meg Izraelt teljes mértékben újra a turisták előtt, Dov Lipman volt képviselő, a Yad L’Olim alapítója és vezérigazgatója köszönetet mondott a kormánynak, mondván, hogy

„több tízezer ember bombázott minket, akik be akartak lépni Izraelbe, de nem feleltek meg a szabályoknak.”

„Mindannyian beleegyeznek a tesztelésbe és a karanténba, ha pozitív a tesztjük. De két nagyon nehéz év után csak be akarnak lépni a Szentföldre.  Megosztottam ezeket az üzeneteket a vezetőinkkel, és sürgetem a változást.  Szó szerint hallom a világ minden tájáról a kollektív megkönnyebbülés sóhaját, amely a mai bejelentésből fakad”

– mondta Lipman.

„Az omikron hullám megtört” – enyhítések jönnek Izraelben is

A tervek szerint március elejéig szinte az összes koronavírus-korlátozást feloldanák.