„Az omikron hullám megtört” – enyhítések jönnek Izraelben is

Naftali Bennett miniszterelnök csütörtökön az izraeli koronavírus-politika jövőjéről tartott miniszterekkel és egészségügyi tisztviselőkkel folytatott megbeszélésen kijelentette, hogy az „[omikron-] hullám megtört” – számolt be róla az Újkelet.live

„A súlyos betegek számának meredek csökkenését látjuk”

– mondta Bennett.

„Mi voltunk az első ország, amely bezárta kapuit az omikron előtt, így itt az ideje a fokozatos enyhítésnek.”

A miniszterelnök ugyanakkor megjegyezte, hogy a következő hullámra is fel kell készülni.

„Azt akarom, hogy levonjuk a tanulságot a megfelelő helyeken ennek a hullámnak a kezeléséből, és felkészültebbek legyünk a jövőbeli forgatókönyvekre.”

A Miniszterelnöki Hivatal közleménye szerint a zöld igazolványhoz, Izrael digitális oltási igazolásához kötött korlátozások március 1-jén lejárnak, és nem hosszabbítják meg őket. A zöld igazolvány a koronavírusból felépült vagy teljesen beoltott személyek számára korlátozta a belépést a beltéri helyszínekre és a nagy összejövetelekre.

A külföldi turistákra vonatkozó korlátozások március 7-én lejárnak, jövőjükről csütörtökön tárgyal a kormány. Szerdán Bennett kijelentette, hogy támogatja a tervet, mely szerint március elejéig szinte az összes koronavírus-korlátozást feloldanák.

Az egészségügyi minisztérium terve az Izraelbe repülés előtti COVID-tesztre vonatkozó követelmény eltörlésére szólít, de megtartaná a landolás utáni tesztelést, valamint eltörölné a beoltatlan izraeliekre vonatkozó karanténkövetelményt külföldről való visszatérésükkor.

Tovább javul a járványhelyzet Izraelben

Arra számítanak, hogy egy hónap múlva szabadon megtarthatók lesznek a purimi felvonulások és jelmezbálok.