Tovább javul a járványhelyzet Izraelben

Ezer alá csökkent a súlyos állapotban lévő Covid-19-es betegek száma Izraelben, két év után várhatóan szabadon megtarthatják majd a jelmezbálokat és a felvonulásokat a purim idején – jelentette az izraeli egészségügyi minisztérium honlapja kedden.

A súlyos Covid-19-megbetegedések számának csökkenése mellett tovább apad a koronavírusos fertőzöttek száma is – közölte az egészségügyi tárca.

Eran Szegál, a Weizmann Intézet biológiai statisztikus professzora elmondta a ynet hírportálnak, hogy számításai szerint

a következő hetekben olyan mértékben visszaszorul a járvány, hogy egy hónap múlva szabadon megtarthatók lesznek a purimi felvonulások és jelmezbálok.

2020 óta ezek a rendezvények elmaradtak, vagy csak szigorú korlátozásokkal lehetett ünnepelni purimkor.

A kilenc nappal ezelőtti, a koronavírus megjelenése óta mért legmagasabb értékről már több mint húsz százalékot apadt a kórházi ellátást igénylő súlyos állapotú Covid-19-es betegek száma; kedden 974 súlyos esetet tartanak nyilván az összesen 2155, kórházban ápolt Covid-19-ben szenvedő között. Lélegeztetőgép segítségére szorul 279 beteg, és 27 embert próbálnak megmenteni műtüdővel.

Hétfőn több mint 120 ezer teszt elvégzésével 23 555 új vírushordozót azonosítottak, 19,15 százalékos pozitivitási aránnyal. Jelenleg összesen 178 118 aktív esetet tartanak nyilván Izraelben, s mellettük 35 854-en házi karanténban tartózkodnak, mert fertőzött személlyel érintkeztek.

A koronavírus-járvány megjelenése óta 3 460 914 vírushordozót regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint a mintegy 9,4 millió lakosú országban.

Az R mutató, vagyis a fertőzési ráta tovább mérséklődött 0,7-re, vagyis tíz fertőzött 7 embernek adja át a vírust, s ez a járvány további visszaszorulását jelzi. Az ötödik, omikron vírusváltozat okozta járványhullám decemberi csúcspontján ez a mutató 2,12 volt.

Izraelben szinte valamennyi, szám szerint 269 település továbbra is „erősen fertőzött” kategóriában van, mindössze 5 helységet jeleznek a közepesen fertőzött „narancssárga” színkóddal, öt helységet a „sárga”, s mindössze egy települést soroltak az alig, vagy egyáltalán nem érintett „zöld” kategóriába.

Tavaly december vége óta 6 696 058, ötévesnél idősebb embert – az ország lakosságának 72,01 százalékát – oltották be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával. 4 456 018-an már három oltást kaptak, és 699 505-en adatták be maguknak a negyedik – azaz a második emlékeztető – oltást.

A SARS-CoV-2-vírus okozta betegségben tavaly február óta 9624-en, az utóbbi hét napon 259-en haltak meg.

Csökkenésnek indult a súlyos betegek száma Izraelben

Az R mutató, vagyis a fertőzési mutató tovább mérséklődött 0,82-re, vagyis száz fertőzött 82 embernek adja át a vírust, ami a járvány további visszaszorulását jelzi.