Jemenben tűzszünetet kötöttek a harcoló felek

Két hónapos tűzszünetben állapodtak meg a jemeni polgárháború szereplői, biztosítva ezzel olajszállító hajók belépését a síita húszi felkelők kezén lévő Hodeida kikötőjébe és a szanaai repülőtér megnyitását – közölte pénteken Hans Grundberg, az ENSZ jemeni különmegbízottja.

A tájékoztatás szerint a szombaton este hét órakor kezdődő országos tűzszünet a felek beleegyezésével meghosszabbítható.

A kormányellenes húszik üdvözölték a fegyvernyugvást.

Nem sokkal korábban a nemzetközileg elismert jemeni kormány külügyminisztere bejelentette, hogy a szombaton kezdődő ramadán (iszlám böjti hónap) idejére szorgalmazott fegyvernyugvás érdekében lépéseket tesznek a foglyok elengedésére, valamint a felkelők ellenőrzése alatt lévő főváros légikikötőjének, és Hodeida blokádjának feloldására.

Kedd éjjel a lázadók ellen harcoló nemzetközi koalíció bejelentette, hogy az ENSZ kérésének megfelelően felfüggeszti katonai műveleteit.

Ennek előzménye, hogy a húszik a múlt hét végén háromnapos tűzszünetet hirdettek, és kilátásba helyezték a tartós fegyvernyugvást is, azt szabva feltételül, hogy a légteret és a tengeri bejáratokat blokád alatt tartó koalíció is állítsa le műveleteit.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező síita húszik és a nemzetközileg elismert elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat támogató arab koalíció, Szaúd-Arábia vezetésével.

ENSZ-jelentés: Szisztematikus zsidóüldözés zajlik Jemenben

„A gyerekektől elvárták, hogy rendszeresen kiabálják a húszik jelmondatát: ‘Halál Amerikára, halál Izraelre, átkozott zsidók, győzelem az iszlámnak’” – írja a jelentés.