ENSZ-jelentés: Szisztematikus zsidóüldözés zajlik Jemenben

A jemeni zsidók szisztematikus üldözése a húszi lázadók és az előző kormány részéről szinte teljesen elűzte az ősi közösséget az országból, és valószínűleg csak heten maradtak meg – közölte egy ENSZ-bizottság.

A héten először a Jewish Insider által közölt leleplezéseket az ENSZ Biztonsági Tanácsa által megrendelt, az országot sújtó polgárháborúról szóló jelentés tartalmazza. A jelentés szerint a hét ellenőrzött jemeni zsidó közül egy van bebörtönözve – írja a The Jerusalem Post.

„A testület dokumentálta a zsidók szisztematikus üldözését a húszik által ellenőrzött területeken”

– áll a január 26-án közzétett jelentésben.

„A zsidó lakosság nagy része elhagyta Jement a többéves üldöztetés után, amely Ali Abdullah Szaleh korábbi elnök alatt kezdődött, de a húszik alatt fokozódott. A testület hét olyan zsidó személyről tud, aki még mindig Jemenben tartózkodik, köztük egy olyanról, akit a 2019 júliusában kiadott, szabadon bocsátására vonatkozó végzés ellenére továbbra is fogva tartanak”.

Úgy tűnik, hogy ez Levi Marhabira utal, akit azért tartóztattak le, mert szerepet játszott abban, hogy egy ősi Tórát Izraelbe vitt.

A jelentés szerint a húszik zsidóellenes erőszakról prédikálnak iskoláskorú gyermekeiknek.

„A gyerekektől elvárták, hogy rendszeresen kiabálják a húszik jelmondatát: ‘Halál Amerikára, halál Izraelre, átkozott zsidók, győzelem az iszlámnak’”

– írta a jelentés egy húszi nyári táborról.

A jelentés a konfliktusért a felelősség nagy részét a húszikra hárította, úgy jellemezte őket, hogy „állandó fenyegetést jelentenek a polgári lakosságra”. Megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy a jemeni kormányt támogató szaúdi vezetésű koalíció által végrehajtott légicsapások „továbbra is civil áldozatokkal járnak”.

Irán szövetségesei a jemeni húszik, Szanaa főterén végeztek ki egy tinédzsert

A kilenc kivégzetten kívül egyébként távollétében halálra ítélték a támadás miatt Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnököt és Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörököst is.