Gyerekként túlélte a holokausztot, most Németországba menekült a háború elől

A háború kezdetén 10 ezer holokauszttúlélő élt Ukrajnában, akiknek idős korukra való tekintettel nehéz és különösen fájdalmas a háború elől menekülni.

Valerij Zsarkovszka a lakása bejárati ajtaját kezdte csókolgatni. A 80 éves holokauszttúlélő sírva fakadt, és hamarosan lánya, Inna is könnyekben tört ki. Egy napokkal korábbi sikertelen távozási kísérlet után Zsarkovszka végre elmenekült az ukrajnai Harkivból családja maradékával együtt – írja le a menekülés pillanatait az ABC News, amely riportot készített a családról.

Zsarkovszka számára, aki kisfiúként élte túl a holokausztot, az otthon elhagyása azt jelentette, hogy egy részét hátrahagyja önmagának. Itt építette újjá az életét a második világháborút követő években, és itt töltötte az elmúlt éveket azzal, hogy gondoskodott feleségéről, aki tavaly nyáron halt meg.

De az elmúlt hetekben azt is végignézte, ahogy unokája takarók és párnák alá bújik, miközben orosz bombák záporoznak körülöttük. A városban minden család sötétben élt éjszaka, attól tartva, hogy az orosz hadsereg fényt lát az ablakukban, és lebombázza őket.

„Ez elviselhetetlen” – mondta Inna az ABC Newsnak, felidézve, ahogyan látta, ahogyan apja elszakítja kezét az ajtótól, és elsétál mindentől, amit ismert.

„Megértem, milyen nehéz ez neki” – tette hozzá. „Ez az ő szülőföldje, és minden, amit szeret, ide kötődik”.

Valerij Zsarkovszka csak egyike annak a mintegy 10 000 holokauszt-túlélőnek, akik a háború kezdetén Ukrajnában éltek.

A család Julia Entintől kapott segítséget, aki Bét Tzedek jogi asszisztenseként dolgozott, egy Los Angeles-i székhelyű nonprofit szervezetnél, amely a holokauszt túlélőinek segít a jóvátételben. Entin, aki holokauszt-túlélők unokája, tudta, hogy nem mondhat nemet, mikor a család a segítségét kérte.

Entin elkezdett különböző kapcsolatokat keresni a közösségi platformokon és a WhatsAppon, és napokon belül több olyan csoporttal is kapcsolatba került, amelyek segítettek a holokauszt túlélőinek evakuálásában a háború sújtotta térségből. Gyorsan megtanulta a háborús mentések logisztikáját és az erőforrások megosztásának fontosságát több, már Ukrajnában működő alulról jövő szervezettel.

De ez több, mint egyszerű logisztika; Entin elmagyarázta, hogy nem minden túlélő bízott a leendő megmentőikben, és némi meggyőzésre volt szükség ahhoz, hogy kihozzák őket.

„Meg kell teremteni egy bizonyos szintű bizalmat, mert megint csak több ezer mérföldre vagyunk. És valószínűleg ugyanilyen irreális számukra, hogy valaki több ezer mérföldre tőlük segít nekik valamiben, ami lehetetlennek tűnik” – mondta Entin.

Több mint egy héttel az Entinnel folytatott első beszélgetése előtt Inna Zsarkovszka rájött, hogy ideje elhagyni az ostromlott várost. A három Zarkovszka remélte, hogy vonattal menekülhet, de a város központi pályaudvarán a menekültek tengerével találkoztak, akik szintén az orosz előrenyomulás elől keresték a menekülés módját. A vonaton a helyért versengő tömegben Valerij elájult. Inna segítséggel elvitte az apját egy kis orvosi szobába a vasútállomáson belül, hogy felépüljön. Aznap éjjel azonban, amikor több ezer ember a pályaudvaron belül húzta meg magát, bombák hullottak körülöttük.

A család másnap reggel kénytelen volt hazatérni, amikor a városban újabb robbanások hangja hallatszott; ez a hang vált az új normává.

„[A lányom] a napok és éjszakák nagy részét takarókkal betakarva töltötte a szoba sarkában, ezt találtuk a legbiztonságosabbnak” – mondta Inna.

Ekkor történt, hogy Valerij egyik amerikai rokona segítségért fordult hozzá, és egy sor kapcsolaton keresztül végül összehozta Innát Entinnel.

Entin végül összefogott az újonnan alapított Safebow nevű non-profit szervezettel, amelyet eredetileg az LMBTQ ukránok evakuálására hoztak létre. A logisztika nem volt egyszerű.

„Találnunk kell egy sofőrt, aki hajlandó elmenni és kockáztatni az életét, hogy bemásszon a térbe, felszaladjon a lépcsőn, bekopogtasson az ajtón és megnézze, hogy megtalálja-e őket”

– mondta Rain Dove, a Safebow alapítója az ABC Newsnak.

„Ez egy nagyon, nagyon, nagyon kaotikus folyamat. De mi úttörők vagyunk az innováció olyan korszakában, amire még soha nem volt példa” – folytatta Dove – „Így vannak olyan embereink, mint Julia, akinek még a hálószobáját sem kell elhagynia, mégis személyesen tud egy holokauszt-túlélőt végigkísérni az országon, és minden lépésnél forrásokat szerezni számára”.

Végül a Safebow szervezői voltak azok, akik megtalálták Innát és családját, és segítettek elszállítani őket Harkivból Kijevbe, majd végül a határon át Lengyelországba.

De a háború még a biztonságban is követte a családot. Ahogy Valerij is éveken át szenvedett a második világháború utáni traumától, úgy az unokája most a saját poszttraumás stresszével nézett szembe. A Harkiv pusztulásának hegei újra felszínre törtek Varsó utcáin.

Egy nap, miközben Varsó központjában sétáltak – hangos robbanást hallottak. Inna lánya fedezékbe ugrott az utcán.

„Sírni kezdett, és kérni kezdett minket, hogy takarjuk be párnákkal, valamivel, mert teljesen biztos volt benne, hogy ez egy bombázás volt” – mondta Inna.

Inna családja most már biztonságban van, közel 1500 mérföldre Ukrajnától egy német kisvárosban leltek menedékre.

Fotó: Inna Etin fotója az édesapjáról és a lányáról. 

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Szochnut elnök: Munkatársaink és a magyar hatóságok hihetetlen munkát végeznek

Hat izraeli parlamenti képviselő és a Szochnut elnöke járt a magyar-ukrán határon. Tapasztalataiknak a Neokohnnak számoltak be.