Az ukrán zsidó közösség cáfolja, hogy fegyverraktár lenne az umáni zsinagóga

A zsinagógát már az őszi ünnepek óta nem használták. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője korábban azt állította, hogy ukrán „nacionalista” alakulatok fegyver-tranzitraktárként és szálláshelyként használtak egy zsinagógát Umán városban. A vezérőrnagy képeket is bemutatott az állítólagos szállítmányok lepakolásáról.

Konasenkov megjegyzéseit a helyi zsidó közösség hevesen vitatta, és kijelentette, hogy teljesen valótlanok azok az állítások, amelyek szerint az ukrán katonai erők zsinagógáikat használják – számolt be a Jerusalem Post.

Ukrajnában minden zsinagógát és zsidó helyszínt kizárólag rendeltetésszerűen használnak

– közölte a zsidó közösség hivatalos Telegram-csatornáján a Pravda szerint.

Az oroszok szerint ukrán fegyverraktárként használják az umáni zsinagógát

Fotókat mutattak be arról, hogy a zsinagógába „gyerekek” feliratú iskolabuszokkal külföldi zsoldosok érkeztek.

Egyben sérelmezték azt az orosz fotót, amelyen az ukrán erők állítólag fegyvereket pakolnak a zsinagógába, megjegyezve, hogy a képen „nyilvánvaló”, hogy a kapuk zárva vannak, és senki sincs bent.

Ezt megerősítette a Rabbi Nachman Alapítvány is, amely a Pravda szerint kijelentette, hogy a zsinagógát a szeptemberi Ros Hásáná óta nem használják.

A zsinagógához kilátogatott Moshe Reuven Azman ukrajnai főrabbi is, és közösségi oldalán tagadta a vádakat a fegyverraktárral kapcsolatban.

Fotó: Azman rabbi a zsinagógánál. Forrás: Facebook

Oroszország főrabbija: Életek megmentésére használjuk kapcsolatainkat

Berel Lazar rabbi szerint „Az orosz kormány felismerte, hogy az ukrán zsidók segítése nem jelenti az Ukrajnával való azonosulást. Nem titkoljuk, hogy mit teszünk”.