Trump: Putyin adja ki Hunter Biden üzleti ügyeiről szóló információit

Donald Trump volt elnök felszólította Vlagyimir Putyin orosz államfőt, hogy hozzon nyilvánosságra minden olyan információt, amelynek birtokában van Hunter Biden kelet-európai oligarchákkal folytatott üzleteiről.

A volt elnök a Real America’s Voice televízió Just the News című műsorának kedden sugárzott interjújában egy 2020-as szenátusi jelentést idézett, amely nyilvánosságra hozta, hogy Jelena Baturina orosz oligarcha, Moszkva akkori polgármesterének felesége 3,5 millió dollárt adott egy évtizeddel ezelőtt egy olyan cégnek, amelynek társalapítója Joe Biden elnök fia volt, és megválaszolatlan maradt, hogy miért adták a pénzt.

„3,5 millió dollárt adott neki, és azt gondolom, hogy Putyin tudja a választ. Szerintem ki kellene adnia” – mondta Trump.

Egy delaware-i esküdtszék vizsgálja Hunter Bjden üzleti ügyeit esetleges adóügyi jogsértések, külföldi lobbizással kapcsolatos kérdések és pénzmosás miatt. Hunter Biden elismerte a vizsgálatot, de tagadta a vétkességet.

Trump azt mondta, hogy többet szeretne megtudni Hunter Biden kapcsolatáról is Nyikolaj Zlochevszkij ukrán oligarchával, a Burisma Holdings gázipari vállalat tulajdonosával, amely 2014-ben felvette a Hunter Bident az igazgatótanácsába, és évente több százezer dollárt fizetett neki.

Akkoriban a külügyminisztérium a Burismát korrupt cégnek tekintette, amely kenőpénzeket adott ukrán tisztviselőknek, és úgy vélte, hogy Hunter Biden kapcsolata az összeférhetetlenség látszatát keltette, mivel apja, Joe Biden akkori alelnök felügyelte alá tartoztak az amerikai-ukrán kapcsolatok.

A Just the News által idén januárban megszerzett feljegyzésből az is kiderült, hogy magas rangú állami tisztviselőket figyelmeztettek, hogy Hunter Biden üzletelése Ukrajnában aláássa az amerikai korrupcióellenes politikát.

Mit tudhat Vlagyimir Putyin Joe Bidenről?

Joe és Hunter Biden ukrajnai ügyei miatt az orosz vezető minden „kompromittáló jelentést” megkaphatott, amire szüksége van ahhoz, hogy sakkban tartsa Amerikát.

„Most már nem fog választ kapni Ukrajnától” – panaszkodott Trump, utalva a 2020-as vádemelésére, amikor Ukrajnától kért segítséget a Biden üzleti ügyleteinek kivizsgálásához.

Trump elmondta, hogy a 2020-as választási vitában megpróbálta felvetni Hunter Biden oligarchákkal folytatott ügyleteinek kérdését, de az akkori Fox News műsorvezetője, Chris Wallace leállította.

„Hogy lehet, hogy Moszkva polgármesterének felesége három és fél millió dollárt adott a Biden családnak? Azt hiszem, Putyin hajlandó lenne erre választ adni” – mondta Trump. „Biztos vagyok benne, hogy tudja”.

Miközben arra biztatta Putyint, hogy fedje fel a Biden család üzleti ügyleteivel kapcsolatos információkat, Trump kijelentette, hogy a vezetése alatt az Egyesült Államok kormánya szigorúbb volt Oroszországgal, mint a mostani Biden-adminisztráció. Példaként Trump azt említette, hogy hivatali idejében blokkolta az Európába vezető NordSteam 2 földgázvezetéket, szankciókat vezetett be Moszkva ellen, korszerűsítette az amerikai nukleáris arzenált és feltőkésítette a NATO-t.

„Én vagyok a legjobb dolog, ami valaha történt a NATO-val, mert a tagországokkal megfizetettem a vállalásaikat, így a NATO-nak most rengeteg pénze van” – mondta. „És mellesleg, én vagyok az, aki megakadályozta az Északi Áramlat 2-t. Biden pedig aztán megnyitotta.”

„Az amerikai sajtó szorosan összezárva védte Joe és Hunter Bident”

Glenn Greenwald amerikai újságíró részletesen beszámolt arról, hogyan játszottak össze az amerikai kormányzati tisztségviselők és a sajtóorgánumok, hogy megvédjék Joe Biden fiát.