„Az amerikai sajtó szorosan összezárva védte Joe és Hunter Bident”

Glenn Greenwald amerikai újságíró a hétvégén Twitter-üzeneteiben élesen bírálta a független amerikai sajtó nagyvállalatait, amiért vállvetve és szorosan összezárva védték Joe Biden amerikai elnököt és fiát, Hunter Bident, különösen a 2020-as amerikai elnökválasztási kampány idején – jelentette a The Daily Wire című portál a hétvégén.

A jobboldali amerikai hírportál online cikkében Greenwald részletesen beszámolt arról, hogyan játszottak össze az amerikai kormányzati tisztségviselők és a sajtóorgánumok, hogy megvédjék Joe Biden amerikai elnök sokat támadott fiát, Hunter Bident, különösen a 2020-as amerikai elnökválasztási kampány idején.

Hunter Bidennek több – elsősorban Ukrajnában és Kínában bonyolított – üzleti ügye volt. A bírálatok szerint apja, a korábban Barack Obama kormányában alelnöki tisztséget betöltő Joe Biden nevének köszönhetően jutott a jövedelmező üzleti szerződésekhez. A fősodratúnak mondott média azonban nem adott hírt ezekről az információkról, sőt, elhallgatta őket.

Az ügyletek felidézésére az adott okot, hogy – még csütörtökön – a The New York Times című lap elismerte, hogy a két évvel ezelőtt számitógép-javítóhoz került és ott felejtett laptop valóban Hunter Bidené volt. Korábban ezt tagadták. A számítógép adatbázisából, főként az elektronikus levelekből ugyanis kiderültek Biden fiának üzleti ügyei.

Elferdített valóság — Hogyan temette el az amerikai média a Biden család kínos ügyeit?

A 2020-as választás előtt az amerikai média és a Big Tech eltemette a Biden család ügyleteiről szóló híreket, arra hivatkozva, hogy azok egy „orosz dezinformációs kampány részei”. Csakhogy kiderült: a hírek igazak voltak. Hajdú Tímea publicisztikája.

A The New York Times beismerése lavinát indított el az amerikai sajtóban, és Donald Trump volt elnök is közleményt tett közzé.

Nyilatkozatában Trump úgy fogalmazott: „a The New York Times épp most ismerte be, hogy részt vett a [2020-as] amerikai elnökválasztás elcsalásában, hogy Joe Bidennek kedvezzen”.

Donald Trump a közleményében felhívta a figyelmet a jobboldali New York Post vitriolos szerkesztőségi cikkére is, amelyben a lap bírálta a The New York Timest, mert elhallgatta a vitatott ügyeket, figyelmen kívül hagyta a New York Post korábbi, Bidennel kapcsolatos cikkét. A Times ehelyett demokrata párti politikusok nyilatkozatait tette közzé, amelyek kétségbe vonták a Hunter Bidenről szóló cikk szavahihetőségét és teret adott demokrata párti politikusoknak és hírszerzési „szakértőknek”, akik „orosz dezinformációnak” nevezték a cikkben foglaltakat.

A Breitbart News című, a republikánusokhoz közelálló lap rámutatott arra is, hogy 2020 októberében az amerikai technológiai óriásvállalatok (Big Tech) is cenzúrázták az oknyomozó riportot. A Facebook szintén betiltotta a cikk részleteinek vagy egészének a közzétételét az oldalán.

A 2020-as elnökválasztási kampányban egyébként egyedül a New York Post írt Hunter Biden üzleti ügyeiről.

Glenn Greenwald az oknyomozó cikksorozatairól vált világszerte ismertté. 2014-ben például a The Guardian című brit lap az ő – az amerikai és a brit globális titkosszolgálati megfigyelési programról írt – riportjáért is kapta a Pulitzer-díjat.

Mit tudhat Vlagyimir Putyin Joe Bidenről?

Joe és Hunter Biden ukrajnai ügyei miatt az orosz vezető minden „kompromittáló jelentést” megkaphatott, amire szüksége van ahhoz, hogy sakkban tartsa Amerikát.