Nagy az izraeli jövés-menés Jordániában

Kedden Benny Ganz védelmi miniszter, szerdán pedig Jichák Herzog államelnök látogatott Jordániában, hogy megbeszéléseket folytasson II. Abdulláh királlyal. A jordániai uralkodó egyébként hétfőn Ramallahba látogatott, hogy találkozzon a Palesztin Hatóság vezetőjével.

Jichák Herzog izraeli elnök szerdán, II. Abdulláh király meghívására, hivatalos látogatásra érkezett Jordániába . A jordániai vezető az ammáni királyi palotában tartott hivatalos ünnepségen fogadta.

Ez volt az első nyilvános és hivatalos látogatás izraeli elnök részéről Jordániában. Izraeli elnökök már korábban is jártak Jordániában, de titkos találkozók keretében, amelyekről általában utólag számoltak be.

A találkozó elején Abdulláh elítélte a közelmúltbeli, izraeli polgárok elleni terrortámadásokat, és részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak.

Herzog megköszönte a királynak „meleg vendégszeretetét és barátságát”, és azt mondta, hogy Izraelnek és Jordániának „együtt kell harcolnia a terror minden fajtája ellen, és együtt kell működnie nemzeteink biztonsága érdekében”.

„Közös értékeink a jólét és a béke, amelyek a békeszerződésünkön alapulnak, amelyet a néhai Husszein király, az ön legendás apja, valamint a néhai miniszterelnök, Jichák Rabin írt alá” – mondta Herzog.

„Most együtt kell továbblépnünk. A tegnapi szörnyű esetekkel szemben mi egy másik alternatívát kínálunk, az emberek közötti párbeszédet, a tiszteletet, az egymással való beszélgetést, és azt, hogy megmutatjuk a régiónak, hogy lehet más út is” – fogalmazott Herzog.

A közelgő húsvéti, pészahi és ramadán ünnepekre utalva a zsidó állam elnöke azt is hangsúlyozta, hogy arra kell törekedni, hogy minden vallás hívei „biztonságban, nyugodt körülmények között gyakorolhassák hitüket”.

A látogatás során a két vezető négyszemközti megbeszélést tartott, majd kétoldalú megbeszélést folytattak tanácsadóik részvételével– számol be a JNS.

Számos kérdésről tárgyaltak, többek között az izraeli-jordániai kapcsolatok elmélyítéséről, a regionális stabilitás fenntartásáról, különös tekintettel a közelgő ünnepi időszakra, a béke és a normalizáció megerősítéséről, valamint az Izrael, Jordánia és a tágabb régió közötti kapcsolatokban rejlő számos lehetőségről.

Herzog látogatására mindössze egy nappal azután került sor, hogy Benny Ganz izraeli védelmi miniszter Ammanban járt, aki szintén Abdulláh királlyal találkozott, és a regionális és biztonsági kihívásokat vitatták meg.

Egy nappal Ganz látogatása előtt a jordániai vezető ritka látogatást tett Rámalláhban, hogy Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság vezetőjével a ramadán előtti feszültségek csillapításáról tárgyaljon.

Több embert lelőttek Bnei Brakban — megrázó videó

A Hamász a honlapján közzétett nyilatkozatában áldását adta a merényletre.