A Beer Seva-i támadó rokonai meg akarták látogatni az egyik áldozat családját

Beduin vezetőkből és a múlt héten Beer Seván négy izraelit megölő terrorista családtagjaiból álló küldöttség igyekezett tiszteletét tenni az egyik áldozat gyászoló családjánál, de a család visszautasította – írja a The Times of Israel.

A 67 éves Menahem Yehezkel, a 43 éves Laura Yitzhak, a 48 éves Moshe Kravitzky rabbi és a 49 éves Doris Yahbas múlt kedden haltak meg a déli városban elkövetett gázolásos és késeléses támadásban.

A támadó, a Negevben található Hura beduin városból származó 34 éves Mohammad Abu al-Ki’an négy évet ült börtönben, mert azt tervezte, hogy csatlakozik a fundamentalista Iszlám Állam terrorcsoporthoz Szíriában. 2019-ben szabadult.

Az izraeli arab közösség nagyrésze elítélte a támadást. Abu al-Ki’an rokonai a családra és egész Hura városára „szégyent” hozónak nevezték az esetet.

A rendőrség azt mondta, hogy Abu al-Qi’an valószínűleg egyedül cselekedett, bár két testvérét kihallgatták a gyanú szerint, mert tudtak a szándékáról, de nem tudták megakadályozni a terrorcselekményt.

A beduin küldöttség, amelynek Hura alpolgármestere és más tisztviselők is tagjai lettek volna, a Beer Seva melletti Moshav Gilatba akart látogatást tenni, ahol Yahbas élt és ahol Yahbas nyugszik.

„Ez egy katasztrófa, és össze kell fognunk”

– mondta Nafez Abu al-Qi’an, a terrorista távoli rokona, az izraeli hadsereg egykori tisztje, aki a küldöttség egyik tagja lett volna.

Négy izraelit késeltek halálra Beer Seván — videó

A támadó egy Hura városából származó izraeli beduin, aki korábban már ült izraeli börtönökben.

„Meglátogatjuk a családot, hogy megosszuk fájdalmukat, amely a miénk is”

– mondta a Walla hírportálnak, megjegyezve, hogy Hura városa emlékművet tervez az áldozatoknak.

Yahbas gyászoló családja azonban visszautasította az ajánlatot, mondván, hogy jelenlegi állapotukban nem tudnak találkozni a támadó rokonaival.

„Jelenleg nem tudjuk elfogadni a terrorista családjának látogatását”

– mondták a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak.

„Annak ellenére, hogy távoli rokonok, ez nem helyénvaló”.

Hura alpolgármestere, Yizhak Abu al-Ki’an a támadás után azt mondta, hogy az egész közösség elítélte Abu al-Ki’an-t.

„Az utcán és minden otthonban, minden gyerek teljes mértékben elítéli ezt a súlyos incidenst”.

Hangsúlyozta, hogy a támadást egyetlen személy követte el, és nem szabad, hogy a déli zsidó és beduin közösségek közé álljon.

„Beer Seva mindannyiunk otthona”

– mondta.

Két 19 éves újoncot gyilkolt meg az Iszlám Állam Izraelben

A rendőrség azonosította a haderai terrortámadás két áldozatát, a határrendőrség kötelékében szolgáló 19 éves Jezen Falah és Sirel Abukarat tiszteket.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.