Újabb akadémiai szervezet döntött Izrael bojkottjáról

Olyan nemzetközi szervezet támogatja mostantól a BDS–t, amelynek tagjai pedig jól ismerhetik az izraeli és a közel–keleti valóságot – írja a TEV.

Az amerikai központú Middle East Studies Association (Közel-keleti tanulmányok egyesületének) tagjai 768-167 arányban megszavazták azt az állásfoglalást, amely “támogatja a bojkott, a kivonulás és a szankciók formájában megvalósuló palesztin szolidaritási felhívást”, a hírhedt BDS-t.

Az állásfoglalás az izraeli intézmények, köztük az egyetemek “akadémiai bojkottjára” is felszólít – ez a kifejezés a BDS támogatóinál annak a kódja, hogy megszakítanak minden hivatalos kapcsolatot az intézményekkel. Az egyesület azonban azt állítja, nem egyes diákokat vagy tudósokat fog megcélozni, izraeli tudósok továbbra is jogosultak lesznek a tagságra, és a szervezet minden tagjának joga van arra, hogy tartózkodjon a bojkottban való részvételtől.

Az Anti–Defemation League (ADL) megdöbbenéssel fogadta a döntést, amely szerinte “aláássa a párbeszéd akadémiai elveit és akadályozza az izraeli-palesztin együttműködést”. Az ADL felszólította a MESA-val kapcsolatban álló egyetemeket, hogy határolódjanak el a szavazástól.

Az Egyesült Államokban antiszemita mozgalomként nyilvántartott BDS nemcsak gazdaságilag és politikailag kívánja elszigetelni a zsidó államot, de létét is illegitimnek tartja.

A BDS is hirdeti azt a jogvédők körében is terjedő nézetet, miszerint Izrael az arabokat szegregáló apartheid–állam. 2019 májusában a német Bundestag is elítélte a BDS-t, amelynek módszereit antiszemitának minősítette, illetve hasonlatosnak a náci korszakban a zsidók bojkottálására irányuló felhívásokhoz.

Aggasztóan sok amerikai zsidó támogatja a BDS-t

Bár az amerikai zsidók 84%-a Izrael-pártiként határozza meg magát, minden hatodik támogatja az Izrael-ellenes bojkott-, tőkekivonási és szankciós mozgalmat.

A döntés azért is sajátságos, mert a 2800 tagot (köztük 33 izraeli tagot) számláló MESA valószínűleg az az akadémiai intézmény, amelynek tagjai a legjobban ismerhetik Izraelt és a Közel-Keletet. A BDS-t részben vagy egészben támogató más akadémiai szervezetek közé tartozik az Amerikai Antropológiai Társaság, a Modern Nyelvek Társasága és az Amerikai Tanulmányok Társasága.

Ezeknek az állásfoglalásoknak ugyan nem voltak széles körű kihatásai az izraeli tudósokra vagy egyetemekre nézve, de szimbolikus jelentőségűek abban a vitában, hogyan tárgyalják Izraelt az egyetemi campusokon.

A BDS kritikusai szerint az ilyen akadémiai állásfoglalások bátorítják az egyetemi antiszemitizmust, vagy maguk is antiszemita jellegűek, mivel Izraelt pécézik ki elmarasztalásra. Az AMCHA Initiative, egy Izrael-párti egyetemi érdekvédelmi csoport tanulmánya szerint a BDS-t támogató professzorok nagyobb valószínűséggel segítik elő antiszemita légkör kialakulását az egyetemen. A szavazás eredményének nyilvánosságra kerülése után az AMCHA közleményt adott ki, amelyben “erkölcsileg elítélendőnek és hihetetlenül veszélyesnek” nevezte a szavazást.

A MESA küldetésnyilatkozatában Izrael azon közel-keleti és észak-afrikai országok listáján szerepel, amelyekkel tagjai “kiemelten foglalkoznak”, leszögezve azt is, hogy a csoport elítéli az antiszemitizmust.

A szervezet néhány tagja zsidó tanulmányok vagy Izrael-tanulmányok professzora.

Megvesztegethették az egyik demokratát, hogy Izrael-ellenes álláspontot képviseljen

Newman ellen azért folyik vizsgálat, mert állítólag munkát ígért egy palesztin-amerikai akadémikusnak, hogy ne induljon ellene az előválasztáson.