Megvesztegethették az egyik demokratát, hogy Izrael-ellenes álláspontot képviseljen

A 2018-as vesztegetési botrány középpontjában egy állítólagos ajánlat áll, amelynek célja az volt, hogy rávegyék a kongresszusi képviselőt a palesztinbarát álláspontok elfogadására.

Marie Newman chicagói körzetbeli demokrata képviselő ellen a Kongresszusi Etikai Hivatal vizsgálatot folytat, mert állítólag munkát ígért Iymen Chehade palesztin-amerikai akadémikusnak a kongresszusi stábjában, ha az beleegyezik, hogy nem indul ellene a demokrata előválasztáson – írja a The Jerusalem Post.

A The Daily Beast csütörtökön számolt be Chehade egyik e-mailjéről, amelyben felvázolta, milyen feltételekkel vállalna szerepet az Newman stábjában, ha 2020-ban megválasztanák. Chehade külpolitikai tanácsadóként kért szerepet, hangsúlyt fektetve az izraeli-palesztin konfliktusra.

A 2018. októberi e-mailben arra kéri Newmant, hogy „kötelezze el magát” számos Izrael-kritikus és palesztinbarát álláspont mellett, többek között az Izrael-bojkottáló mozgalmat célzó jogszabályok és az Izraelnek nyújtott védelmi célú amerikai segélyek ellenzése, valamint a palesztin kiskorúak izraeli fogva tartásának megszüntetése mellett.

Newman végül nem vette fel Chehade-ot kongresszusi tanácsadójának, sőt tavaly be is perelte. Nem nyilvános feltételek mellett aztán végül megegyeztek, és a férfi ezt követően külügyi tanácsadóként szerződött Newman kampányához.

Egy polgárháborús törvénnyel akadályoznák, hogy Trump újra elnök legyen

A január 6-i bizottságának egyetlen célja, hogy 2024-ben már a szavazás előtt legyőzzék Trumpot – írja Peter van Buren a Spectator World oldalán. 

Newman tagadta, hogy bármilyen szabálytalanságot elkövetett volna. Chehade nem nyilatkozik, arra hivatkozva, hogy a Newmannel kötött egyezségének titoktartási kötelezettsége van. Chehade Illinois állam harmadik körzetében indul a kongresszusban.

Newman feltűnően magáévá tett néhányat a Chehade által 2018-as e-mailjében felvázolt politikák közül:

Egyike volt annak a mindössze kilenc amerikai képviselőnek, aki tavaly az izraeli Vaskupola rakétaelhárító rendszernek szánt 1 milliárd dolláros amerikai támogatás ellen szavazott. Newman továbbá beállt Betty McCollum demokrata képviselőnő törvényjavaslata mögé, amely a fogva tartott palesztin kiskorúak száma alapján vonna meg forrásokat Izraeltől.

Az új körzetek kialakítása miatt Newman valószínűleg egy másik demokrata képviselővel, Sean Castennel fog szembenézni az idei előválasztáson.

Amerika szerint is abszurd dolog apartheiddel vádolni a zsidó államot

A külügyi szóvivő ugyanakkor tartózkodott attól, hogy antiszemitizmust emlegessen az apartheid vádja kapcsán, amelyet az Amnesty International fogalmazott meg Izraellel szemben.