Aggasztóan sok amerikai zsidó támogatja a BDS-t

Bár az amerikai zsidók többsége (84%) Izrael-pártiként határozza meg magát, jelentős részük (16%) támogatja az Izrael-ellenes bojkott-, tőkekivonási és szankciós mozgalmat – derült ki a Ruderman Family Foundation által végzett felmérésből.

Az eredményeket hétfőn mutatták be a Knesszet Caucus for Strengthening the Relations Between Israel and US Jewry (Izrael és az amerikai zsidóság közötti kapcsolatok erősítéséért) elnevezésű tanácskozáson, amelyen törvényhozók és miniszterek, valamint Jay Ruderman alapítványi elnök és Shira Ruderman ügyvezető igazgató is részt vettek.

A felmérés azt is kimutatta, hogy

a Demokrata Pártot támogató amerikai zsidók kritikusabbak Izraellel szemben, mint a Republikánus Pártot támogatók,

bár mindkét pártnak meglehetősen hasonló számú Izrael-párti támogatója van.

Az eseményen Nachman Shai diaszpóraügyi miniszter felszólította a kormányt, hogy fokozza erőfeszítéseit az antiszemitizmus elleni küzdelemben, „amely egyre nagyobb méreteket ölt”. Azt mondta:

„Izraelnek élen kell járnia a zsidógyűlölet elleni küzdelemben. Nemet kell mondanunk a nemzetközi színtéren Izrael delegitimizálására irányuló erőfeszítésekre”.

Jay Ruderman megerősítette az elhangzottakat, mondván:

„Az amerikai zsidóknak meg kell érteniük, hogy Izrael talán nem tökéletes, de ez az egyetlen demokrácia a világnak ezen a részén, és polgári jogokkal rendelkezik. És még ha az Izraelbe való alijázás nem is jelent megoldást a legtöbb amerikai zsidó számára, erősítenünk kell a kötelékeket”.

Shira Ruderman egyetértett.

„Ez egy sorsközösség, és mint ilyen, mi is nagyon is megértjük, hogy ez egy maraton, nem pedig sprint futás. Kiterjedt akciókkal, közös értékekkel, nyelvezettel és kölcsönös megértéssel, úgy hiszem, sikerülhet felnevelnünk egy olyan generációt, amely számára a zsidó nép és Izrael Állam elválaszthatatlanok”

– mondta.

Nem lehetsz „Izrael-párti”, ha az anticionistákat véded

A liberálisok még mindig próbálják elkerülni a konfliktust az antiszemita baloldali demokratákkal. A kifogásaik már fogytán vannak.