Lapid: A világ nem engedheti meg magának a nukleáris Iránt

Izrael és az Egyesült Államok együtt próbálja megakadályozni Irán atomfegyverkezését – közölte Jaír Lapid izraeli külügyminiszter a Jeruzsálembe látogató Anthony Blinken amerikai külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján vasárnap délelőtt.

„Irán nem izraeli probléma”

– hangsúlyozta a Kan közszolgálati rádió szerint Lapid, amikor négyszemközti tárgyalásukat követően találkoztak az újságírókkal.

„A világ nem engedheti meg magának a nukleáris Iránt, és azt sem, hogy a Forradalmi Gárda tovább terjessze a terrort az egész világon”

– emelte ki a média képviselői előtt.

„Izrael mindent megtesz, amit szükségesnek tart az iráni nukleáris fejlesztés megállítása érdekében, bármit”

– hangsúlyozta Lapid Jeruzsálem következetes álláspontját.

„A fontos elemekben egyformán vélekedünk. Eltökéltek vagyunk abban, hogy nem lesz atomfegyverük”

– tette hozzá az izraeli és az amerikai külpolitikai célok azonosságát nyomatékosítva.

„Vannak nézeteltéréseink a nukleáris megállapodással és annak következményeivel kapcsolatban, de a nyílt és mély párbeszéd része erős barátságunknak”

– utalt az atomegyezményről zajló bécsi tárgyalásokon a megállapodásra törekvő Egyesült Államok és az azt elutasító Izrael közötti vitára az izraeli külügyi tárcavezető, aki azt is hangsúlyozta, hogy Jeruzsálem és Washington továbbra is együttműködik Irán atomhatalommá válásának megakadályozásában.

Blinken megérkezett Izraelbe, hamarosan kezdetét veszi a Negev-csúcstalálkozó

Az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Marokkó és valószínűleg Egyiptom vezető diplomatái találkoznak a Negevben izraeli és amerikai kollégáikkal.

Lapid és Blinken Ukrajna orosz lerohanásáról is értekezett, és az izraeli oldal hangsúlyozta, hogy Jeruzsálem a háború első napja óta elítélte az inváziót.

„A két ország kapcsolata erős. Ez erős szövetség, mely közös értékeken alapul”

– emelte ki az izraeli tárcavezető Jeruzsálem és Washington viszonyáról.

Az amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy az Egyesült Államok pártolja Naftali Bennett izraeli miniszterelnök törekvéseit a diplomáciai megoldásra az oroszok Ukrajna elleni háborújának lezárására.

„Washington és szövetségesei katonai segítséget nyújtanak Ukrajnának, hogy megvédje magát. Lehetőségünk volt találkozni ukrajnai kollégáinkkal, jó volt szemtől szemben látni őket”

– nyilatkozta Blinken.

„Bennett energiát fordított a diplomáciai megoldás megtalálására, és mi ezt támogatjuk”

– tette hozzá.

Bennett felváltva tárgyal Putyinnal és Zelenszkijjel a tűzszünet eléréséért

Állítólag az orosz vezető a 90 perces telefonbeszélgetés során panaszkodott Bennettnek a szakadárok által ellenőrzött régióban elkövetett „barbár” ukrán cselekmények miatt.