Blinken megérkezett Izraelbe, hamarosan kezdetét veszi a Negev-csúcstalálkozó

Az Iránnal szembeni regionális egység demonstrációját tervezik a csúcstalálkozón résztvevő országok: az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Marokkó és valószínűleg Egyiptom vezető diplomatái is találkoznak Sde Bokerben izraeli és amerikai kollégáikkal.

Jair Lapid külügyminiszter vasárnap a Negev-sivatagban található Sde Bokerbe utazik, hogy vendégül lássa Antony Blinken amerikai külügyminisztert és az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Marokkó külügyminisztereit.

Blinken szombat este szállt le Izraelben.

A „Negev-csúcson” várhatóan részt vesz Sameh Shoukry egyiptomi külügyminiszter is, aki csatlakozik azokhoz az országokhoz, amelyek 2020-ban aláírták az Egyesült Államok által közvetített, Ábrahám-megállapodás néven ismert megállapodásokat.

A csúcstalálkozó, amelyet az Isrotel Kedma szállodában tartanak, vasárnap délután kezdődik. A vezető diplomaták a tervek szerint vasárnap este együtt vacsoráznak a szállodában.

Egy diplomáciai forrás szerint a cél az, hogy a magas rangú tisztviselők között a megszokott találkozókhoz képest kevésbé hivatalos légkör legyen.

Hétfőn a külügyminiszterek kétoldalú munkamegbeszéléseket tartanak, és utána nyilatkoznak a sajtónak.

A forrás szerint minden érintett ország szívesen részt vesz a találkozón.

„Ez nem volt nehéz eladni”

– mondta.

Szakértő: Nem szabad megengedni, hogy Irán kihasználja a nemzetközi helyzetet

Meir Ben-Shabbat szerint az orosz-ukrán konfliktus felgyorsíthatja az iráni atomprogram körüli döntéseket.

Izrael első miniszterelnöke, David Ben-Gurion a Sde Boker kibucban élt, és feleségével, Paulával együtt ott van eltemetve, a Zin pusztára néző kilátással.

A csúcstalálkozó középpontjában a tisztviselő szerint a regionális fenyegetések, kihívások és lehetőségek állnak majd.

Várhatóan szóba kerülnek többek között a bécsi iráni nukleáris tárgyalások és az orosz-ukrán háború.

A csúcstalálkozót a Teheránnak címzett diplomáciai egység demonstrációjának is tekintik.

Szombaton Josep Borrell, az EU külügyi vezetője azt mondta, hogy az iráni atomprogramról szóló új megállapodást valószínűleg napokon belül aláírják.

Lapid és Blinken vasárnap reggel közös sajtótájékoztatót tart a jeruzsálemi külügyminisztériumban, mielőtt délre, Sde Bokerbe utaznak.

A 13-as csatorna szombati jelentése szerint a régió diplomatái várhatóan arra fogják kérni az Egyesült Államokat, hogy

mutasson erőt Iránnal szemben, mind a nukleáris kérdésekben, mind pedig a regionális terjeszkedési és destabilizáló tevékenységeivel kapcsolatban.

A csatorna forrása azt is állította, hogy bár Szaúd-Arábia nyilvánosan nem vesz részt a konferencián – Rijád titkos, de nem nyílt kapcsolatokat ápol Jeruzsálemmel -, a színfalak mögött maga is részt vesz, mivel a megvitatott témák a királyság érdekeit is képviselik.

Blinken Izraelben Bennettel, Lapiddal, Beni Ganz védelmi miniszterrel és Isaac Herzog elnökkel, Rámalláhban pedig Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével, valamint a palesztin civil társadalom képviselőivel találkozik.

A 12-es csatorna rovatvezetője és politikai elemzője, Ben Caspit szerint Izrael sok mindent fel tud ajánlani a katonai technológia terén, és a csúcstalálkozó résztvevői foglalkozhatnak egy lehetséges kezdeményezéssel is, amely a regionális rakétavédelmi figyelmeztető rendszerek felállítására irányulna.

Jöhet a közel-keleti nukleáris hidegháború?

„Oroszország és Kína bizonyára örül, ahogy a „dekadens” amerikaiak ráugranak a gereblyére, és csodálkoznak, hogy az miért csap az arcukba. De Amerika szövetségesei nem élvezik a műsort” – írja az amerikaiak Iránnal kapcsolatos stratégiájáról Dominic Green.