Bennett felváltva tárgyal Putyinnal és Zelenszkijjel a tűzszünet eléréséért

Naftali Bennett miniszterelnök hétfő este elhagyta a kabinet ülését, hogy telefonbeszélgetést folytasson Vlagyimir Putyin orosz majd Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

A Putyinnal folytatott telefonbeszélgetés nagyjából másfél órán át tartott, amelynek során a két vezető megvitatta az ukrajnai tűzszünet elérésére irányuló erőfeszítéseket, valamint az izraeli humanitárius segélyek bejutásának engedélyezésére irányuló erőfeszítéseket – közölte újságírókkal egy diplomáciai tisztviselő.

A tisztviselő elmondta, hogy Putyin panaszkodott Bennettnek az ukrán katonák „barbár” cselekedeteire a szakadárok által ellenőrzött kelet-ukrajnai Donyeck térségében, ahol Oroszország állítása szerint 20 civilt öltek meg. Ezeket a jelentéseket egyelőre nem erősítették meg.

A Kremlnek az orosz hírügynökségek által kiadott közleménye szerint Putyin megosztotta Bennettel az Ukrajnával folytatott tárgyalási folyamatra vonatkozó „értékeléseit”.

Bennett utoljára március 6-án beszélt Putyinnal, egy nappal azután, hogy Moszkvában találkoztak.

Bennett útját úgy tekintették, mint egy erőfeszítést, hogy továbbfejlesszék Bennett potenciális közvetítői szerepét a felek között, mivel Izrael jó kapcsolatokat ápol Kijevvel és Moszkvával egyaránt.

A Times of Israel emlékeztet arra, hogy Bennett többször beszélt Zelenszkijjel is azóta, hogy Moszkva csapatai megszállták Ukrajnát, bár a két politikus még nem találkozott személyesen.

Zelenszkij egy hétfői tweetjében azt írta: „Információt cseréltünk közös lépéseinkről és partnereink lépéseiről az orosz agresszió hátterében. Megállapodtunk a további lépésekről”.

Bennett irodája nem adott azonnali nyilatkozatot egyik hívásról sem.

A kabinet hétfői ülésén Bennett azt mondta, hogy Izrael „körültekintéssel és felelősségteljesen” kezeli az Oroszország Ukrajna elleni háborújára adott válaszlépéseit, visszavágva a kritikáknak, amelyek azzal kapcsolatban érik, hogy Jeruzsálem nem lépett fel erőteljesebben Moszkvával szemben a szomszédja elleni invázió miatt.

„Körültekintéssel és felelősséggel kezeljük ezt az összetett válságot, és igyekszünk segítséget nyújtani, ahogyan csak tudunk”

– mondta Bennett.

Izrael közvetítési erőfeszítéseinek részletei homályban maradtak. Szombaton Zelenszkij egyik főtanácsadója cáfolta azt a jelentést, amely szerint Izrael nyomást gyakorolt az ukrán vezetőre, hogy fogadja el Putyin ajánlatát, amely szerint Ukrajna jelentős engedményeket tesz az orosz invázió befejezése érdekében.

Izraeli tisztviselők jelezték, hogy Jeruzsálem nem foglalt állást, és nem terjesztett elő tűzszüneti javaslatot sem. Inkább azt állítják, hogy Bennett szerepe az volt, hogy tisztázza a két fél álláspontját egymás és más globális szereplők előtt, köszönhetően Izrael mindkét országgal fenntartott jó kapcsolatainak.

Zelenszkij szombaton felvetette, hogy Jeruzsálemben lehetne tárgyalásokat folytatni Ukrajna és Oroszország között a háború befejezéséről, de a Putyinnal folytatott hétfői telefonbeszélgetés után kevés az esély arra, hogy Izrael fővárosa adjon otthont a tárgyalófelek csúcstalálkozójának

– jelentette az izraeli 12-es hírcsatorna.

Bár Izrael régóta jó kapcsolatokat ápol Ukrajnával és Oroszországgal is, a Kijevvel való viszonya feszült, mert Bennett elkerülte, hogy közvetlenül Oroszországot okolja a háborúért, ezt csak Jair Lapid külügyminiszter tette meg.

Ukrajna többször is több támogatást kért Izraeltől, mióta Oroszország megkezdte az inváziót. Izrael azonban igyekszik elkerülni, hogy ellentétbe kerüljön Oroszországgal, amely erős jelenléttel rendelkezik Szíriában, ahol Izrael katonai akciókat hajt végre Iránhoz kötődő csoportok ellen.

Mi lesz ennek a háborúnak a vége?

„Bármi megtörténhet, de az, hogy Putyin veszítsen Ukrajnában, az az egyik legkevésbé valószínű forgatókönyv” – írja Peter van Buren az American Conservative oldalán.