Zelenszkij kabinetfőnöke: igényt tartunk fegyverekre és a Pegasus szoftverre

Az ukrán elnök kabinetfőnöke, Andrij Jermak egy ZOOM-beszélgetés során kijelentette, hogy bár Volodimir Zelenszkij elnök nagyra értékeli Naftali Bennett miniszterelnök közvetítését Oroszországgal, sokkal nagyobb támogatást vár Izraeltől, beleértve fegyvereket és kibertechnológiákat, például a Pegasus kémszoftvert – írja az Ujkelet.live

Jermakot az ország egyik legbefolyásosabb emberének tartják. Kijevben született, édesapja zsidó, több családtagját meggyilkolták a holokauszt idején a Babij Jarban történt mészárlásban, és sok rokona van Izraelben.

A kijevi elnöki bunkerből folytatott ZOOM-beszélgetésen Jermak elmondta, hogy a Zelenszkij és Bennett közötti tárgyalásokkal párhuzamosan néhány naponta egyszer beszél Ze’ev Elkin miniszterrel és Ejál Hulata nemzetbiztonsági tanácsadóval a közvetítői erőfeszítésekről. Megjegyezte, hogy Bennett és tanácsadói is mélyen érintettek az ukrajnai fejleményekben.

,,Úgy gondoljuk, Bennett kész mindent megtenni, hogy békét teremtsen országunkban és megállítsa a háborút” – mondta Jermak, de üzenetet küldött Izraelnek az Oroszországgal folytatott közvetítésről.

,,Szeretném hangsúlyozni, és ezt mindenkinek meg kell értenie – vannak olyan kompromisszumok, amelyeket Ukrajna soha nem hajlandó megkötni. Ezek a függetlenségünkkel, területi integritásunkkal és szuverenitásunkkal kapcsolatos kompromisszumok. Bennett miniszterelnök ezt tudja. Remélem és bízom benne, hogy a közvetítése sikeres lesz.”

Ukrajna nem kaphatja meg a Pegasus kémszoftvert

Az ukrán illetékesek nem értik Izrael döntését, mert szerintük Jeruzsálemnek nincs elég jó oka arra, hogy Ukrajnától megtagadja a hozzáférést a kémprogramokhoz.

Jermak azonban hangsúlyozta, hogy Bennett semleges álláspontja problematikus.

,,Mint olyan ember, aki az elmúlt két évben részt vett az Oroszországgal folytatott tárgyalásokon, kijelentem, hogy manapság nem működik az olyan közvetítés, ahol nem választasz oldalt” – mondta Zelenszkij elnök kabinetfőnöke. ,,Izraelnek világossá kell tennie, hogy ez háború és agresszió. Reméljük, hogy izraeli barátainknak ez nem okoz problémát. Még a közvetítésnél is egyértelművé kell tenned, hogy ki az agresszor, és ki védi a hazáját.”

Jermak azt is megjegyzte, hogy Kijev abban reménykedik, hogy Izrael egyike lesz azoknak a nemzeteknek, amelyek aláírják Ukrajna biztonsági garanciáit. Az ukránok az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagállamát, valamint Németországot, Törökországot, Kanadát és Izraelt javasolták kezesnek, és nyitottak további országok felvételére.

,,Megerősíthetem, hogy sokkal nagyobb támogatást várunk Izraeltől a katonai és technológiai segítségnyújtás terén” – mondta. ,,Reméljük, ez nem volt hiábavaló – különösen Zelenszkij Kneszet-beszéde után. Reméljük, hogy megkapjuk ezt a fajta segítséget. Egyértelműen azt mondtuk, hogy szükségünk van Vaskupolára és egy másik fegyverre. Ami pedig a Pegasus-szoftvert illeti, mindeddig nem kaptuk meg Izraeltől, és tudom, hogy szükségünk van rá.”

,,A tárgyalások nagyon nehezen indultak, Oroszország részéről elfogadhatatlan hangnemben és ultimátumos megközelítésben” – mondta. ,,De most van párbeszéd. Még mindig nehéz, nem könnyű. Kérdéses, hogy sikerül-e megegyezni. Vannak kérdések, amelyekben nem kötünk kompromisszumot, de vannak olyan kérdések, amelyek nehézek, de meg lehet beszélni. Van előrelépés, és úgy gondoljuk, hogy közeleg a pillanat, amikor a két vezető találkozhat. Ott megvitatják a legfontosabb kérdéseket. Ezzel kapcsolatban nagyon óvatos optimizmus van. Ukrajna számára a legfontosabb a háború megállítása, az összes orosz erő visszavonása Oroszország területére, és új biztonsági keret létrehozása Ukrajna számára.”

Bennett naivan tesz szívességet Bidennek

„Ha az izraeliek azt akarják, hogy az amerikaiak segítsenek nekik elhárítani az iráni veszélyt, akár most, akár a jövőben, akkor a Biden előtt való meghunyászkodás nem opció.”