Ukrajna nem kaphatja meg a Pegasus kémszoftvert

Izrael nem adja el az NSO Pegasus nevű kémprogramját Ukrajnának, mert tart Oroszország haragjától – jelentette a Maárív című újság hírportálja szerdán.

A Maáriv brit és amerikai sajtóforrásokat idézve úgy tudja,

Ukrajna 2019 óta nyomást gyakorolt Izraelre, hogy megvásárolhassa az NSO-kémszoftverét, de ezt Jeruzsálem megtagadta.

Az ukrajnai orosz invázió 28. napján pedig Izrael ismét megtiltotta Ukrajnának a „Pegasus” kémprogram beszerzését, mert attól fél, hogy eladásával magára haragítaná Oroszországot.

Ukrán hírszerzési tisztviselők szerint az ukrán illetékesek nem értik Izrael döntését, mert szerintük Jeruzsálemnek nincs elég jó oka arra, hogy Ukrajnától megtagadja a hozzáférést a kémprogramokhoz.

Kijevben úgy vélik, hogy az Egyesült Államok kormánya támogatja Ukrajna erőfeszítéseit a Pegasus megszerzésére. Más források szerint Izrael döntése azt tükrözi, hogy „nem hajlandó feldühíteni Oroszországot”, ugyanis Moszkva szoros titkosszolgálati kapcsolatban áll Izraellel. Ukrajna az orosz telefonszámokra összpontosítana a Pegasus alkalmazásánál, és ez az orosz titkosszolgálatok szemében ellenük szóló agressziónak minősülne.

„Az export-ellenőrzéssel kapcsolatos politikai döntések figyelembe veszik a biztonsági és stratégiai megfontolásokat, s magukban foglalják a nemzetközi megállapodások betartását is”

– közölte válaszában az izraeli védelmi minisztérium.

Izrael befagyasztotta a kémszoftverek exportját

A védelmi minisztérium leállította az engedélyek kiadását olyan termékekre, mint a Pegazus.

Izrael engedélyezi a kibertermékek exportját, de csak kormányzati szervek számára, törvényes használatra, és csak a bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelem megelőzése és felgöngyölítése céljából, felhasználói nyilatkozatok szerint” – tették hozzá.

„Az izraeli kormány jelenleg nem vesz részt a támadó technológiával kapcsolatos ukrajnai megbeszéléseken vagy a segélyezésben, de folyamatosan tárgyalunk több izraeli céggel a piacon, és ezek az egyeztetések különböző szakaszokban vannak”

– nyilatkozta Mihail Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes a kérdésről.

„De hadd ismételjem meg, hogy van elég képességünk a folytatáshoz és a győzelemhez, és új eszközökkel is gyarapodunk, köztük fejlett eszközökkel is minden nap”

– tette hozzá. Izrael orosz-ukrán konfliktusban játszott viszonylagos semlegességét azzal magyarázzák az izraeli médiában, hogy Jeruzsálem így próbálja megőrizni cselekvési szabadságát Szíriában.

Naftali Bennett izraeli kormányfő mindeddig tartózkodott attól, hogy elítélje Oroszországot az Ukrajna elleni agresszió miatt, és az ismételt kérések ellenére sem küldtek fegyvereket és védelmi eszközöket Ukrajnába. Jeruzsálem szerint az ország biztonsága érdekében létkérdés, hogy lecsaphassanak az Irán támogatta erőkre Szíriában.

Pegasus: A félelmetes kiberfegyver, amely ellen nincs védelem

Ahogyan van rendőrségünk, hadseregünk, titkosszolgálatunk, ugyanúgy kell, hogy legyen kibervédelmi szolgálatunk is.