Izrael sürgeti a Biden-kormányt, hogy adjon el F-15-ös vadászgépeket Egyiptomnak

Izrael arra ösztönzi a Biden-kormányt, hogy hagyja jóvá az Egyiptommal kötendő nagyszabású fegyverüzletet, amely F-15-ös vadászrepülőgépek eladásáról szól – mondta két magas rangú izraeli védelmi tisztviselő az Axiosnak.

Az izraeli lobbitevékenység arra mutat, hogy az izraeli-egyiptomi kapcsolat milyen mélyreható az elmúlt években, és hogy Izrael milyen erőfeszítéseket tesz a Washington és Kairó közötti kapcsolatok javítása érdekében.

Demokrata és a republikánus politikusok követelik, hogy a Biden-kormányzat szabjon feltételeket az Egyiptomnak nyújtott katonai támogatáshoz, beleértve az emberi jogi helyzet javítását az országban.

Az arab országoknak történő fegyvereladások jóváhagyása során a kormányzatnak értesítenie kell a Kongresszust is, és meg kell mondania, hogy az üzlet nem sérti-e Izrael minősített katonai előnyét a régióban.

Az F-15-ös üzlet izraeli támogatása jelentősen segíthet abban, hogy a Biden-kormányzatot és a kongresszus tagjait meggyőzzék a megállapodás jóváhagyásáról.

Frank McKenzie tábornok, a CENTCOM leköszönő parancsnoka a múlt héten a szenátus Fegyveres Erők Bizottsága előtt elmondta, hogy az Egyesült Államok tervezi jóváhagyni a korszerű F-15-ös repülőgépek Egyiptomnak történő eladását, hozzátette, hogy az üzletről már régóta tárgyalnak.

Izraeli tisztviselők szerint az F-15-ös üzlet tavaly merült fel, amikor Egyiptom elkezdte újragondolni azt a megállapodást, amelyet 2018 végén kötött Oroszországgal Szu-35-ös vadászrepülőgépek vásárlásáról.

Az Izraellel való gazdasági kapcsolatok elmélyítésre törekszik az egyiptomi elnök

Abdel Fattah al-Szíszi egyiptomi elnök „stratégiai döntést hozott az Izraellel való kapcsolatok elmélyítéséről”

A Trump-kormányzat szankciókkal fenyegette meg Egyiptomot, ha az Oroszországgal kötött üzlet létrejön. Az egyiptomiak hangsúlyozták, hogy azért írták alá az üzletet Oroszországgal, mert az Egyesült Államok nem volt hajlandó korszerű repülőgépeket biztosítani számukra.

Egyiptom már korábban is átgondolta az orosz üzletet, de miután az Egyesült Államok és más nyugati országok fokozták a szankciókat Moszkva ellen az ukrajnai invázió miatt, az egyiptomi tisztviselők még komolyabban kezdték keresni a Szu-35-ös üzlet alternatíváját.

Az elmúlt hetekben izraeli tisztviselők közölték a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsával, a Külügyminisztériummal és a Pentagonnal, hogy támogatják az F-15-ös üzletet.

Az izraeliek azt mondták, hogy mind az USA, mind Izrael számára is jobb, ha amerikai fegyverrendszerek kerülnek Egyiptomba az orosz vagy kínai helyett – mondta a két izraeli védelmi tisztviselő.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő elmondta, hogy Izrael már régóta aggódik Egyiptom és az USA feszült kapcsolata miatt, és úgy gondolja, hogy az amerikai-egyiptomi kapcsolatok erősítése és javítása Izrael érdeke.

Az Izraellel 1979-ben kötött békemegállapodás aláírása után Egyiptom Izrael után a második legnagyobb amerikai katonai segélyezetté vált. Az egyiptomi hadsereg évente 1,3 milliárd dollárt kap az Egyesült Államoktól, amelyet főként amerikai haditechnikai eszközök vásárlására fordítanak.

A Muzulmán Testvériség kormánya elleni 2013-as katonai elnyomás után az Obama-kormányzat számos fegyverüzletet leállított Egyiptommal. Azóta visszaesett az USA-val kötött fegyverüzletek száma, és az egyiptomiak Oroszországtól kezdtek fegyvereket vásárolni.

Január végén Tony Blinken külügyminiszter úgy döntött, hogy továbbra is visszatart 130 millió dollárt az Egyiptomnak nyújtott éves amerikai katonai segélyből, miután megállapította, hogy az egyiptomi kormány nem foglalkozott a Biden-kormányzat emberi jogokkal kapcsolatos aggályaival.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője elmondta, hogy a Biden-kormányzat rendszeres konzultációkat folytat az egyiptomi kormánnyal a konkrét védelmi igényekről.

A szóvivő hozzátette, hogy az Egyiptomnak nyújtott amerikai katonai támogatás „fontos része az országok közötti stratégiai partnerségnek”, és támogatja „Egyiptom fontos szerepét a regionális stabilitás előmozdításában”.

A Külügyminisztérium szóvivője azt mondta: „Politikánk értelmében nem kommentáljuk és nem erősítjük meg a javasolt védelmi célú eladásokat, amíg azokról hivatalosan nem értesítették a Kongresszust”.

Az Iráni Forradalmi Gárda vezetője rakétákkal fenyegeti Izraelt és Amerikát

Hoszein Szalami szerint az Irán elleni szankciók csak megerősítették országát.