Orosz művészeket bojkottál a Párizsi Filharmónia is

Törölte következő évadjának programjából a Párizsi Filharmónia, a francia főváros legnagyobb komolyzenei koncertterme azokat az orosz előadókat, akik túl közel állnak a Kremlhez.

Mivel a 2022/23-as évad programfüzete már nyomdában volt, amikor Oroszország lerohanta Ukrajnát, a közönséget egy utólag beillesztett szórólappal tájékoztatják a változásokról – mondta el Olivier Mantei, a rangos koncertterem főigazgatója kedden a következő évadot ismertetve.

A főigazgató március 3-án jelentette be, hogy törlik azon művészek koncertjét, akik a múltban a jelenlegi orosz hatalom mellett foglaltak állást, és azóta sem határolódtak el a háborútól.

Az esetleges további változásokról a Filharmónia honlapján tájékoztatják a közönséget

– közölte a főigazgató.

A programváltozás főleg olyan orosz vendégfellépőket érint, mint Valerij Gergijev karmester vagy a moszkvai Nagyszínház zenészei, akiket szerte Európában bojkottálnak az Ukrajnával háborúban álló moszkvai hatalomhoz fűződő kapcsolataik miatt

– írta az AFP.

Rod Dreher: Ijesztő a Nyugat oroszellenes hisztériája

Ahhoz, hogy kiállj Ukrajna mellett és az orosz agresszió ellen, nem kell, hogy bojkottáld az orosz kultúrát, és válogatás nélkül gyűlöld az oroszokat – írja a konzervatív író.

A főigazgató hangsúlyozta, hogy

egyáltalán nincs szó az orosz művészek általános bojkottjáról, és meghívásuk előtt nem várnak el tőlük hivatalos állásfoglalást, hogy „ne hozzák őket esetleg kényes, sőt veszélyes helyzetbe”.

A Párizsi Filharmóniában nemrég nagy sikerrel lépett fel Dmitrij Maszlejev, a zongora feltörekvő csillaga, kedd estére pedig Jekatyerina Gubanova orosz mezzoszoprán fellépését tűzték ki. Bejárta a közösségi médiát a fotó, amelyen február végén Gubanova demonstratívan magához ölelte Ljudmila Monasztirszka ukrán szopránt a nápolyi San Carlo operaház színpadán.

Valerij Gergijev sztárkarmester Sosztakovics szimfóniáit és koncertjeit adta volna elő Párizsban a szentpétervári Mariinszkij operaház zenekara élén.

Az eredeti programban szerepelt volna Gergijev pártfogoltja, Gyenyisz Macujev zongoraművész és Tugan Szohijev karmester is – ez utóbbi a kialakult helyzet miatt március 6-án lemondott a Bolsoj és a toulouse-i operaház főzeneigazgatói posztjáról.

Kitört a hisztériás oroszgyűlölet Németországban

Az ukrán válságban a német politikai vezetés a józan megfontolások helyett ismét a felfűtött moralizálás mellett döntött. Krisztina Koenen írása.